close
uk
Насоси для води. Їх види

Насоси для води. Їх види

calendar 12.06.2019
eye 7098
Все про насоси

Зміст:

  • Поверхневі насоси
  • Занурювальні насоси
  • Насоси для перекачування рідини дуже затребувані — як для побутового використання, так і в промисловому секторі. Область застосування дуже обширна: відкачування рідини у всіх сферах промисловості, забезпечують подачу води, тепла в міста, відводять стоки. Насоси працюють усюди, де необхідно створити енергію потоку. У зв'язку з величезною областю застосування насосного обладнання було розроблено безліч видів агрегатів, що вирізняються конструкцією, принципом дії, спеціалізацією та іншими характеристиками. У цій статті розглянуто різновиди побутових насосів для води, тобто тих, які можуть бути використані для організації водопостачання вашого будинку, заміської ділянки, організації поливання або зрошення.

    Насос — це пристрій для перекачування рідин, під дією штучно створеного тиску. Яким чином створюється цей тиск — і є принцип дії насоса.

    Насоси для води за способом установки підрозділяються на заглибні та поверхневі.

    Поверхневі насоси

    Головна умова для використання — глибина рівня води в свердловині, колодязі або іншому джерелі не нижче 8 м від поверхні свердловини. Призначені для перекачування чистої та помірно забрудненої води, що не містить великі абразивні матеріали. Найпопулярніші поверхневі насоси для води — це вихрові та відцентрові. Принцип роботи дуже схожий: під дією обертання колеса з крильчатками відбувається всмоктування рідини в трубопровід з подальшою подачею її в напірну магістраль. Але при цьому агрегати відрізняються конструкцією колеса і насоса в цілому.

    Відцентрові поверхневі насоси мають найвищий показник ККД, низький рівень шуму, вібрації, менш залежний від складу рідини порівняно з іншими типами агрегатів.

    Вихрові мають компактні розміри, прості в роботі, обслуговуванні, але порівняно з відцентровими мають меншу продуктивність і ККД, чутливі до вмісту домішок у рідині.

    Для створення системи автоматизації водопостачання агрегати можуть працювати в складі насосної станції. Вона складається з насоса, гідроакумулятора і регулювальної автоматики.

    Занурювальні насоси

    • Можуть використовуватися для подачі рідини з свердловин різних діаметрів і глибин, колодязів, ємностей, водойм. Призначені для перекачування чистої води, водопостачання будинків, поливання або зрошення, побутових і технічних потреб. Робота можлива тільки в зануреному стані. Охолодження електромотора відбувається за рахунок рідини, тому на відкритих водоймах і резервуарах необхідна установка охолоджувального кожуха. За принципом дії глибинні насоси поділяються на відцентрові, шнекові, вихрові, вібраційні.
    • Відцентрові — головним робочим елементом є робоче колесо (крильчатка). Через вал двигуна обертання передається на крильчатку, яка своїми лопатями проштовхує рідину крізь корпус у напірну магістраль. Напір і продуктивність залежать від розміру робочих коліс, їхньої кількості, частоти обертання валу двигуна. Має найвищий ККД серед заглибних агрегатів. Навіть за високих напірних характеристик має низький рівень шуму і вібрації. До переваг так само належить широкий модельний ряд, невеликі габарити, плавність подачі води, висока продуктивність.
    • Шнекові — в насосній частини розташований шнек, що під час обертання створює високий тиск води. Головними перевагами гвинтових агрегатів є невибагливість до складу рідини, простота конструкції та експлуатації, ремонту, високі напірні характеристики, низький рівень шуму, вібрації. Але за ККД він значно поступається відцентровим апаратам, оскільки має невелику продуктивність.
    • Вихрові — обертання колеса з радіально розташованими лопатками створює радіально-гвинтовий рух води від колеса до напірного патрубка. Насос має просту конструкцію, що полегшує ремонт і експлуатацію устаткування. Завдяки робочому колесу створюється сильний напір. Але є зворотний бік — колесо не здатне виштовхувати великі об’єми води, тому насос має низьку продуктивність. Значення ККД набагато нижче, ніж у відцентрових апаратів.
    • Вібраційні — через свої конструктивні особливості не використовується для автоматизації водопостачання. Принцип дії полягає в зворотно-поступальних рухах поршня. У камері створюється різниця тиску. При зниженні тиску рідина надходить у камеру, під час повернення поршня зворотний клапан перекривається, вода виштовхується до напірного патрубка. Основні переваги: ​​невибагливий до складу рідини, низька ціна, дуже компактний розмір, простий у техобслуговуванні, довгий термін експлуатації. Але під час роботи виникає високий рівень вібрації, що згубно позначається на свердловині (піднімається пісок з дна, забивається фільтр). Має низький ККД і продуктивність. Вібраційні насоси зазвичай використовують для подавання води для технічних потреб з річок, озер, колодязів, відкачування води або промивання свердловин.

    До насосів для води належать дренажні та каналізаційні насоси. Використовують їх для відкачування брудної води з погребів, підвалів, каналізаційних стоків, осушення котлованів, дренажних колодязів. Устаткування цього типу залежно від монтажу поділяють на поверхневі й заглиблювальні. Принцип роботи заснований на обертанні колеса з лопатями, створенні відцентрової сили. Під її дією рідина надходить до напірного патрубка. До особливостей конструкції належить наявність у деяких моделей пристрою автоматичного включення / вимикання — поплавка. Прилад являє собою герметичний пластиковий контейнер із групою контактів, що знаходиться на поверхні води. У разі зниження рідини до певного рівня контакти в поплавці розмикаються — і насос відключається.

    Насосне обладнання пройшло довгий шлях модернізацій і удосконалень. Широкий вибір насосів для води дає змогу дібрати оптимальне обладнання з конкретною метою і завданнями, орієнтованими на потреби, можливості покупця. Обираючи обладнання, проконсультуйтеся з фахівцем.

    Вам також може бути цікаво
    Щоб підтримувати стабільний тиск у системах водопостачання різних типів, застосовується гідроакуму

    Статті

    calendar 05.12.2021
    eye (50392)
    Сьогодні у переважній більшості приватних будинків, а також у багатьох міських квартирах роблять і

    Статті

    calendar 06.12.2021
    eye (26694)
    Після проведення бурових робіт і облаштування свердловини, наступним на черзі постає питання автомат

    Все про насоси

    calendar 01.04.2019
    eye (16703)