close
uk
Свердловина або колодязь - що краще і як не помилитися?

Свердловина або колодязь - що краще і як не помилитися?

calendar 24.10.2016
eye 8786
Все про насоси

Зміст:

  • Відмінності свердловини і колодязя
  • Що стосується свердловини:
  • Колодязь або свердловина — що краще? Це питання вже багато років спричиняє дискусії між людьми. Одні є затятими прихильниками колодязів, оскільки вони ще зі стародавніх років служили людству і ніхто не скаржився

    Інші запевняють, що краще свердловина. Адже саме вона дає можливість споживати дійсно чисту воду у великому обсязі. Ну ж бо з’ясуємо, що буде оптимальним — колодязь або свердловина.

    Для початку обговорімо воду, яку нам подають колодязь і свердловина. Колодязь — це заглиблення в землі, яке копається до першого водоносного пласта. Цей рівень у кожній місцевості різний. Усе залежить від товщини грунту і глибини верхніх вод. Свердловина — це буріння в землі на різні водоносні горизонти. Як і з колодязем, глибина свердловини залежить від місцевості.

    Відмінності свердловини і колодязя

    Потрібно звернути увагу, що у верховодку потрапляють ті води, які течуть у річках, озерах і ставках. Отже, всі ті мінерали і нечистоти потрапляють у ці води, і ми потім їх можемо споживати. Звісно, варто зауважити, що у нас є природний фільтр — це грунт, що затримує багато різних важких металів та інших небажаних елементів. Вважається, що викопати колодязь у себе на ділянці — це більш економічно, ніж пробурити свердловину. Дуже часто копання колодязя коштує значно дорожче за буріння свердловини, причиною чого є трудомісткий і повільний процес копання колодязя, а також це залежить від геологічних порід. Якщо ви все ж вирішили зробити свій вибір на користь колодязя, то повинні розуміти, що стовп води, як правило, в колодязі не високий і приплив води відбувається повільніше ніж у свердловині. Також іноді за спекотної пори року рівень води в колодязі знижується до мінімального рівня. З плином часу у колодязів замулюється дно, що призводить до зменшення припливу води, тому колодязі потрібно періодично прочищати.

    Що стосується свердловини:

    • Менш економний варіант проведення води, але добра окупність у майбутньому.
    • Відмінний варіант, коли є ризик потрапляння сміття в горловину. Оскільки існує можливість установки свердловинного оголовка на обсадних трубах, що є герметичним і запобігає потраплянню грунтових вод і різного сміття в питну воду.
    • Дебет свердловини значно перевищує дебет колодязя.
    • У процесі експлуатації свердловина проста і надійна. У середньому, термін служби фільтрової свердловини становить 15-20 років, а безфільтрові (артезіанського типу) — 50 років. Артезіанська свердловина є більш ремонтно-придатною, оскільки після планової прочищення може ще прослужити тривалий час.
    • Під час буріння й облаштування свердловини краще не економити на обсадних трубах, фільтрі та насосі, оскільки неякісні матеріали можуть зіпсувати якість води.

    Як бачите, вибір не такий легкий. Але істотно впливають окремі характеристики. Кожен має свої переваги. Тепер тільки вибір за вами. Що вас більше приваблює, те й обирайте. Адже є місця, де колодязь буде чудовим вибором, а є місцевість, де тільки свердловина зможе врятувати ситуацію. Для того щоб визначитися, вивчіть спочатку грунт і місцевість, де хочете бурити і тільки тоді починайте роботу. Адже буріння свердловини або копання колодязя — це складна робота.

    Вам також може бути цікаво
    Щоб підтримувати стабільний тиск у системах водопостачання різних типів, застосовується гідроакуму

    Статті

    calendar 05.12.2021
    eye (50434)
    Сьогодні у переважній більшості приватних будинків, а також у багатьох міських квартирах роблять і

    Статті

    calendar 06.12.2021
    eye (26709)
    Після проведення бурових робіт і облаштування свердловини, наступним на черзі постає питання автомат

    Все про насоси

    calendar 01.04.2019
    eye (16714)