close
uk
Які труби краще для теплої підлоги: вибираємо труби для опалення

Які труби краще для теплої підлоги: вибираємо труби для опалення

calendar 04.11.2021
eye 4916
Все про насоси

Зміст:

  • Які характеристики труб для теплої підлоги?
  • Вибір труб для теплої підлоги за матеріалом
  • Укладання трубопроводу з міді
  • Металопластикова трубна продукція
  • Особливості поліпропіленових труб
  • Використання нержавіючої гофри
  • Переваги зшитого поліетилену
  • Висновок
  • Тепла підлога — унікальний вид систем опалення приміщень, що неодноразово довели свою ефективність на практиці. Вона є універсальною, оскільки може використовуватися як основне, резервне, альтернативне, додаткове джерела обігрівання. У регіонах з відносно м'яких кліматом водяна тепла підлога здатна замінити радіаторну систему, а при холодних зимах їх часто застосовують у комбінації з радіаторами.

    Але висока ефективність забезпечується тільки у разі правильного добирання труб, що дали змогу б системі надійно служити довгі роки.

    Які характеристики труб для теплої підлоги?

    Перед тим як вибрати труби для теплої підлоги, важливо визначитися з деякими характеристиками й особливостями виробів. Водяні системи передбачають обігрівання приміщень тоді, якщо температура підлоги всього на 3-5 градусів вище, ніж у навколишньому повітрі. Щоб циркулював не надто гарячий теплоносій, теоретично може підходити будь-який трубопровід. Оскільки труби зазвичай розміщено під капітальним покриттям підлоги, навіть найменші протікання можуть загрожувати серйозними проблемами. До того ж вироби повинні віддавати достатню кількість тепла.

    Щоб тепла підлога ефективно виконувала своє завдання, обрані труби повинні відповідати таким вимогам.

    • Температурна стійкість. Незважаючи на те, що теплоносій нагрівають до температури не більше +35 °С, для теплої підлоги однаково краще використовувати матеріали, розраховані на постійне нагрівання мінімум до +90 °С. Ця вимога обумовлена ​​безперервністю впливу гарячої води. Якщо ж вибирати труби, розраховані на +40 °С, то структура їх матеріалу почне кристалізуватися і поступово руйнуватися.
    • Механічна міцність. Трубна продукція повинна бути міцною, щоб витримувати внутрішній тиск, вагу бетону стяжки, різні деформації, ерозійні впливу гарячої води. Як правило, в теплих підлогах підтримується тиск 2-2.5 атм, але рекомендується купувати труби, що витримують мінімум 6 атм.
    • Хімічна інертність. Система трубопроводу має бути стійкою до кисневого, електрохімічного корозійного впливу компонентів теплоносія, а також до агресивних лугів, що утворюється цементом.
    • Достатня довжина. Окремі відрізки труб повинні мати достатню довжину, щоб укладати окремий контур. Переважно з цієї причини практично ніколи не використовують металеву трубну продукцію, навіть з нержавілої сталі. Будь-які стики є «слабкою ланкою» щодо міцності конструкції, до того ж це призводить до порушення гладкості внутрішньої стінки трубопроводу, що сприяє зниженню його прохідності, підвищенню гідравлічних втрат. З цієї причини труби для теплої підлоги продаються переважно довгими бухтами.

    Вибір труб для теплої підлоги за матеріалом

    Спочатку важливо визначитися з відповідним матеріалом трубної продукції. Різні майстри і домовласники вважають за краще використовувати для теплої підлоги трубу з міді, металопластика, поліпропілену, нержавійки, зшитого поліетилену. Кожен варіант має свої переваги й особливості.

    Укладання трубопроводу з міді

    Мідь уважається актуальним вибором для теплої підлоги, головна перевага якого — тривалий термін служби. Мідні вироби стійкі до розмноження бактерій, корозійного руйнування, витримують високу і низьку температуру (-100 ... + 250 °С), механічний вплив. Завдяки цим властивостям мідна труба не лопається і не розплавляється при циркуляції гарячої води. У разі дотримання умов експлуатації, рекомендованої виробниками, трубна продукція з міді здатна прослужити мінімум 40-50 років. Це дає змогу легко окупити відносно великі первісні фінансові вкладення.

    Незважаючи на незаперечні переваги, мідні труби мають деякі нюанси:

    • чутливість до кислотності та жорсткості води;
    • небажаний злив теплоносія з системи;
    • поєднання міді та сталі провокує здійснення негативних електрохімічних процесів.

    Щодо монтажу, то мідні трубні вироби стикуються спеціальними прес-фітингами, що забезпечує надзвичайно довговічні з'єднання.

    Прес-машини вважаються дорогим обладнанням, тому монтаж мідних теплих підлог слід довіряти фахівцям.

    Металопластикова трубна продукція

    Розмірковуючи про те, яку трубу вибрати для теплої підлоги, багато хто вирішує використовувати металопластик. Цей матеріал дешевший порівняно з мідними виробами, при цьому має такі переваги:

    • довговічність (період експлуатації становить 40-50 років);
    • стійкість до корозійного руйнування;
    • екологічна чистота (полімери нешкідливі для навколишнього середовища, не вступають в хімічну реакцію з будь-якими речовинами, які містяться у воді);
    • відносно мала вага;
    • хороша звукоізоляція (при циркуляції вода створює менший шум).

    Металопластикові труби виготовляють з декількома шарами, коли внутрішні стінки ідеально гладкі, що перешкоджає появі відкладень. Внутрішній шар представлений полімерним матеріалом, який запобігає руйнуванню конструкції. Також до складу входять алюмінієва прошарок і клейові речовини.

    Якість склеюючих шарів відіграє важливу роль, оскільки при відшаруванні полімерів і алюмінію істотно підвищується ризик протікання. Для оцінювання якості клею слід розігріти трубу до +100 градусів. Якщо місце зрізу зберегло цілісність, отже, виробник застосував «правильну» технологію і матеріали. Якщо ж починають виднітися різні шари, краще не вибирати труби цієї марки.

    Під час монтажу важливо враховувати відповідність діаметра труб з внутрішнім перетином фітингів, в іншому випадку в місцях з'єднання будуть накопичуватися вапняні відкладення, що призведе до появи течі. Також важливо не віджимати трубопровід накидними гайками, щоб не залишалося надрізів, що також спричиняє протікання.

    Особливості поліпропіленових труб

    Труби з цього матеріалу мають декілька незаперечних переваг: довговічність, екологічність, невисока ціна. Однак цей варіант використовується рідко через складність монтажу (великий радіус вигину). Через це багато хто вирішує зробити контур з великою кількістю паєчних з'єднань, що призводить до зниження надійності системи.

    Використання нержавіючої гофри

    Гофротруби є ребристими виробами з круглим перетином, для виготовлення яких використано тонкі (0,3-0,5 мм) листи нержавійки. Гофра може бути відпаленою або невідпаленою, що впливає на еластичність і вартість (перший варіант краще, але дорожче). Для складання трубопровідного контуру використовують спеціальні фітинги.

    Переваги гофротруби з нержавійки для теплої підлоги:

    • стійкість до корозій;
    • хімічна інертність (якщо відсутній кисень, інші сильні окислювачі та луги);
    • стійкість до високої температури (до 100 °С) при постійному тиску 15 атм .;
    • короткочасна стійкість до пікового навантаження (50 атм., +200 °С);
    • висока теплопровідність;
    • мінімальне теплове розширення;
    • простота монтажу, надійність з'єднань;
    • малий радіус згину;
    • низька шорсткість внутрішніх стінок.

    До особливостей труб з нержавілої сталі належать чутливість до електрохімічної корозії, недопущення перегинів.

    Переваги зшитого поліетилену

    Якщо ви замислюєтеся над тим, яку трубу використовувати для теплої підлоги, рекомендуємо звернути увагу на PEX-труби.

    Поліетилен є унікальним матеріалом з незв'язаних між собою молекул вуглеводню. Завдяки унікальній технології, що передбачає поєднання атомів вуглецю і водню, отримують поперечно зшитий поліетилен (РЕХ). Цей матеріал додатково обробляється під дією високого тиску, що сприяє появі нових молекулярних зв'язків. Це гарантує збільшення міцності, стійкості до температурних змін, стирання, появи тріщин.

    • Якість трубної продукції визначається ступенем і способів зшивання. Для теплої підлоги рекомендують купувати вироби зі ступенем зшивання 65-80%, які мають маркування РЕХ-а або РЕХ-b. Переваги цих видів труб:
    • Широкий температурний діапазон - 0 ... + 95 °С (матеріал зберігає цілісність і форму при короткостроковій температурі -50 або +150 градусів).
    • Висока температура плавлення (+150 градусів) і горіння (+400 градусів за Цельсієм).
    • Унікальна молекулярна пам'ять: трубу із зшитого поліетилену можна деформувати, але після нагрівання вона відновить свою початкову форму.
    • Стійкість до змін тиску (до 10 атм), що особливо важливо для систем опалення.
    • Пластичність: матеріал еластичний і м'який, тому легко витримує численні вигини.
    • Хімічна і біологічна стійкість: РЕХ-труба не чутлива до агресивних речовин, стійка до корозії, перешкоджає розмноженню грибка і бактерій.
    • Екологічна безпека: вироби зі зшитого поліетилену не виділяють шкідливих речовин (навіть під час горіння матеріал перетворюється на вуглекислий газ і воду).

    Монтаж РЕХ-труб уважається досить простим, а з'єднання дуже надійними, тому вироби часто використовують при облаштуванні теплої підлоги. Матеріал чутливий до ультрафіолету, але оскільки труби знаходяться в шарі бетону або плиткового клею, сонячні промені йому не загрожують. У процесі транспортування і монтажу слід акуратно ставитися до антідіффузного захисного шару, пошкодження якого може призвести до зниження довговічності виробів.

    Висновок

    Оцінивши переваги і недоліки кожного варіанта, стає зрозуміло, яка труба краще для теплої підлоги. Незаперечним лідером є PEX-труби, властивості яких найбільше відповідають вимогам, що ставлять до водяних теплих підлог. На ринку є труби зі зшитого поліетилену різних фірм, продукцію яких можна вибрати за загальноприйнятими рейтингами.

    Вам також може бути цікаво
    Щоб підтримувати стабільний тиск у системах водопостачання різних типів, застосовується гідроакуму

    Статті

    calendar 05.12.2021
    eye (50410)
    Сьогодні у переважній більшості приватних будинків, а також у багатьох міських квартирах роблять і

    Статті

    calendar 06.12.2021
    eye (26700)
    Після проведення бурових робіт і облаштування свердловини, наступним на черзі постає питання автомат

    Все про насоси

    calendar 01.04.2019
    eye (16708)