close
uk
Як вибрати якісний насос для свердловини або колодязя правильно?

Як вибрати якісний насос для свердловини або колодязя правильно?

calendar 29.09.2016
eye 2489
Все про насоси

Зміст:

  • Критерії вибору
  • За особливостями роботи розрізняють 2 типи насосів:
  • Насос — основний елемент насосної станції, та й системи водопостачання дачі або приватного будинку взагалі. Якщо ви замислилися, як вибрати насос для свердловини правильно, то прозорливість і хазяйновитість — ваші основні риси.

    Критерії вибору

    Основні параметри, які зумовлять ваш вибір насоса, це його:

    • продуктивність;
    • потужність;
    • глибина, дебет і діаметр свердловини; необхідний напір;
    • і, зрозуміло, вартість.

    Продуктивність — це скільки води ви отримуєте за одиницю часу, а потужність — сила, з якою маса води піднімається зі свердловини. Щоб дізнатися потрібну продуктивність, потрібно знати базові характеристики свердловини, зокрема її глибину і діаметр. Згодом замулювання призводить до зменшення глибини свердловини, тому потрібно пам'ятати: насос має знаходитися на відстані не менше 1 метра від донного фільтра. Діаметр свердловини або обсадної труби необхідно враховувати при виборі діаметра насоса.

    Окремо слід сказати про дебет — швидкість наповнення свердловини водою. Цей критерій, скоріше, умовний, адже взимку свердловина наповнюється повільніше, ніж навесні або влітку. Дізнатися його самостійно досить проблематично, тому краще уточнити у бурильників — вони зазвичай залишають відомості про параметри свердловини і надають рекомендації до вибору насоса.

    Також на вибір насоса впливає добова потреба сім'ї в воді, адже, вибравши насос з дуже великою потужністю, ви будете істотно переплачувати за електроенергію, та й вартість таких агрегатів на порядок вище. Маленька потужність стане запорукою нестачі у воді, що позначиться на комфортабельності житла.

    Ціни на насоси залежать від виробника, потужності, матеріалу виготовлення. Але звертати увагу під час вибору потрібно не на виробника, а на технічні характеристики насоса.

    Два основні типи насосів

    За особливостями роботи розрізняють 2 типи насосів:

    • поверхневі;
    • занурювальні (вони ж глибинні).

    Якщо вам складно визначитися, який насос для свердловини вибрати, досліджуйте особливості кожного типу і порівнюйте з параметрами свердловини.

    Поверхневі насоси встановлені просто на поверхні землі та відкачують воду за допомогою всмоктування. Не варто купувати насос такого типу при глибині понад 8 метрів, оскільки потужність агрегатів недостатня для подачі рідини з великої глибини. Перевага цього типу в простоті монтажу, однак пам'ятайте, що не варто використовувати гумовий шланг — він не пропустить воду крізь стиснення стінок. Значно краща звичайна труба невеликого діаметру.

    Якщо ж проблема в тому, який насос вибрати для свердловини з глибиною від 8 метрів, шукати потрібно з-поміж заглибних насосів.

    Різновиди:

    • Відцентрові — найпопулярніші моделі, працюють за рахунок відцентрової сили, яку створюють лопаті гребних коліс під час обертання вала. Уважається, що вартість їх відповідає якості, хоча вони коштують дорожче, ніж вібраційні.
    • Шнекові (або гвинтові) — цей вид насоса використовують для перекачування чистої води, діаметр труби досягає 8 см. Так само він підтримує тиск, що забезпечить безперебійну подачу води на дачі або в приватному будинку.
    • Вихрові — головна перевага цього насоса — високий і постійний тиск при великих подачах рідини. Вони витривалі та високопродуктивні.
    • Вібраційні — досить дешевий варіант, але велика ймовірність перегрівання. Працюють від вібрацій мембрани, від чого виникає різниця тисків і рідина перекачується в системі водопостачання. Якщо ви купуєте вібраційний насос, зверніть увагу на наявність термовимикача, який захистить обладнання від перегрівання та особливості захоплення води (краще нижньою частиною).

    Якщо ж свердловина завглибшки від 10 метрів, краще використовувати глибинні (свердловинні) насоси. Вони значно складніші в установці, дорожчі, але і служать не одне десятиліття. Зважаючи на те, що насоси знаходяться в трубах, заповнених водою, це дуже великий термін.

    Краще брати моделі з автоматичним керуванням і не доводити їх до межі можливостей — насос, що тривалий час працює на повну потужність, незабаром перегорить.

    Тепер ви знаєте, як вибрати водяний насос, і можете легко почати його встановлення.

    Вам також може бути цікаво
    Щоб підтримувати стабільний тиск у системах водопостачання різних типів, застосовується гідроакуму

    Статті

    calendar 05.12.2021
    eye (50392)
    Сьогодні у переважній більшості приватних будинків, а також у багатьох міських квартирах роблять і

    Статті

    calendar 06.12.2021
    eye (26694)
    Після проведення бурових робіт і облаштування свердловини, наступним на черзі постає питання автомат

    Все про насоси

    calendar 01.04.2019
    eye (16703)