close
uk
Як правильно підібрати трос для свердловинного насоса

Як правильно підібрати трос для свердловинного насоса

calendar 29.10.2019
eye 1635
Все про насоси

Зміст:

  • Трос для свердловини — основні види
  • Який дібрати трос для насоса
  • Важливим етапом в облаштуванні свердловини є опускання насосного обладнання в трубу і його підключення до трубопроводу. Щодо технічної норми електронасос кріпиться до водонапірної труби високого тиску, а страхується і підтримується за допомогою троса.

    Трос для свердловини — основні види

    Щоб уникнути обривання насосу, що може трапиться в разі форс-мажорних обставин або неякісних витратних матеріалів, прилад страхується за допомогою спеціального водопогружного троса, що повинен витримати навантаження в разі форс-мажору.

    Розрізняють такі основні види канатів:

    • Капроновий або нейлоновий;
    • Латунний або оцинкований із ПВХ покриттям;
    • Нержавілий.

    Перший варіант найдоступніший за вартістю і досить простий у монтажі. Ба більше, може входити в заводську комплектацію насоса, що являє собою «готове рішення» для кріплення й опускання в колодязь.

    Другий варіант — це латунний тросик із ПВХ ізоляцією або сталевий. Це досить універсальне рішення кріплення, що має тривалий термін служби. Доступний за ціною, а також широко представлений в асортименті, він упевнено тримається на ринку канатів.

    Останній варіант — трос для насоса з нержавілої сталі. Це першокласний вибір страхувального кріплення на будь-яку глибину з необмеженим терміном служби. Єдиний недолік якого — висока цінова політика на товар, що обмежує його доступність.

    Який дібрати трос для насоса

    У цьому розділі спробуємо більш детально зробити характеристику матеріалів, з яких виготовляють основні види водозанурювальних канатів, а також запропонувати практичні поради щодо добирання їх у свердловину.

    Поліамід — синтетична речовина з якого випускають відомий капроновий або, менш поширена назва, нейлоновий трос.

    Переваги в побуті:

    • міцний (наприклад, одна нитка капрону завтовшки 1 мм здатна витримати масу до 5,5 кг);
    • синтетика стійка до гниття у воді;
    • а також повністю інертна до неї (відповідно, в рідину не виділяються шкідливі речовини, не псуються смакові якості);
    • якщо правильно закріпити мотузку, то і до тертя буде стійкою;
    • низька ціна.

    Недоліки:

    • поступове розтягування мотузки на вазі (тоді вся маса припадає на поліетиленову трубу);
    • як результат, зниження властивості міцності троса з часом.

    Під час добирання нейлонового канату фахівці радять звертати увагу на діаметр не менше 5-10 мм. З метою поліпшення експлуатаційних даних і надійності, трос слід кілька разів скласти (3-4 рази), а потім уже закріплювати за оголовок і обладнання.

    Додаткове покриття має на меті захищати звичайний сталевий або латунний трос від впливу води, а також продовжити експлуатацію. ПВХ покриття виконане у формі трубочки, усередину якої вставляють сердечник з кольорового металу (латунь) або звичайного. На сталевий трос зверху може бути нанесено оцинковане захисне покриття.

    Переваги в побуті:

    • досить міцний (наприклад, зусилля на розривання латунного троса в ПВХ обплетенні чотирьох міліметрового діаметра одно 470 кг);
    • доступна ціна порівняно з нержавілим.

    Недоліки:

    • недовгий термін служби, обумовлений середньою стійкістю до корозії (незважаючи на пластикове або оцинковане покриття термін функціонування таких канатів обмежений, тому фахівці радять змінювати кріплення кожні 2-3 роки);
    • якщо захисний шар оцинкованого троса порушений, то у воду потрапляють іржа, осад, може з'явиться специфічний присмак рідини;
    • ПВХ обплетення легко пошкоджується в місцях згинання або перетирання канату, що в майбутньому може спровокувати обривання електронасоса.

    Нержавіючий трос є найкращим варіантом для вибору в свердловину. Переваги за кількома критеріями:

    • високий ступінь стійкості до корозії (існує дві марки — А2 і А4, які мають відмінності в процентному співвідношенні сплаву, що впливає на стійкість відносно агресивного середовища);
    • такі канати витримують значно більше навантаження на міцність, якщо порівнювати з іншими (наприклад, зусилля на розрив у латунному тросі з ПВХ обплетенням діаметром 5 мм одно 825 кг, а ось в нержавілому такого самого діаметру — 1700 кг, що вдвічі перевищує характеристики попереднього);
    • абсолютно безпечний для здоров'я (не контактує з водою, не впливає на смакові якості);
    • стійкий до перетирання.

    Недолік такого товару, мабуть, один — це його висока вартість, яка збільшується з математичної прогресією залежно від зростання діаметра.

    Важливий нюанс — трос із нержавілої сталі в ПВХ обплетенні, як правило, не проводиться, оскільки це суперечить одне іншому. Якщо ви зіткнулися з таким товаром, то слід задуматися: чи це нержавіла сталь?

    Зупиняючись на виборі, ми б вам радили зробити це на користь останнього. Це заощадить ваш час і гроші в майбутньому, оскільки не потрібно буде діставати повторно обладнання з колодязя для заміни. У разі обривання насоса на глибині може постраждати функціонування самої свердловини в цілому, а інколи доводиться бурити нову.

    Вам також може бути цікаво
    Щоб підтримувати стабільний тиск у системах водопостачання різних типів, застосовується гідроакуму

    Статті

    calendar 05.12.2021
    eye (50392)
    Сьогодні у переважній більшості приватних будинків, а також у багатьох міських квартирах роблять і

    Статті

    calendar 06.12.2021
    eye (26694)
    Після проведення бурових робіт і облаштування свердловини, наступним на черзі постає питання автомат

    Все про насоси

    calendar 01.04.2019
    eye (16703)