close
uk
Як вибрати вібраційний насос

Як вибрати вібраційний насос

calendar 16.03.2022
eye 3422
Статті

Зміст:

  • Призначення
  • Як обрати
  • Як підключити
  • Як встановити
  • Висновки
  • Організація автономного водопостачання залишається одним з основних завдань, які стоять перед власниками приватних будинків та дач за неможливості підключення до централізованої мережі.

    Вібраційний насос – практичний інструмент для вирішення цього питання, а також задоволення інших побутових потреб (полив, осушення підвалу, огляд водоносних ключів і т.д.). Низька вартість та простота обслуговування роблять такі пристрої популярними серед покупців. Поговоримо про те, який вібраційний насос краще вибрати, як його встановити та підключити!

    Як вибрати вібраційний насос? - фото 1

    Призначення

    Вібраційний насос – універсальний помічник у приватному будинку та на дачі. Цей простий компактний пристрій дозволяє:

    • прочистити новий колодязь або джерело питної води, що довго використовується;
    • забезпечити подачу рідини із наземного або підземного резервуару;
    • організувати автономне водопостачання з використанням колодязя/свердловини;
    • викачати рідину із затопленого підвалу, траншеї, котловану;
    • організувати полив ділянки водою зі штучної або природної водойми.

    Принцип роботи вібраційного насоса є дуже простим. Під впливом магнітного поля якір пристрою поперемінно притягується до сердечника котушки і відштовхується від нього (швидкість – 50 раз/с). Енергія передається поршню, що також здійснює зворотно-поступальні рухи. Під час руху якора убік у камеру всмоктується вода. Переміщаючись у протилежному напрямку, поршень виштовхує рідину в магістраль завдяки закриттю зворотних клапанів та утворенню зони підвищеного тиску.

    Особливості конструкції пристрою роблять його стійким до впливу рідин, що мають лужне середовище, насичених мінеральними солями та дрібними абразивними частинками. Оскільки насоси вібраційного типу не мають підшипників або деталей, що обертаються, вони не потребують регулярного змащування. Навіть механізми для зовнішнього монтажу, в процесі роботи, практично не нагріваються, що мінімізує зношування та сприяє тривалій безпроблемній експлуатації. Знаючи, як працює вібраційний насос, його можна обслуговувати та ремонтувати самостійно.

    Як обрати

    Вирішуючи, який вибрати вібраційний насос, необхідно визначитися з рівнем споживання та дебітом джерела води, визначити оптимальну висоту підйому рідини, врахувати параметри колодязя або свердловини. Від цього залежатимуть оптимальні характеристики пристрою. Розглянемо параметри, на які обов'язково потрібно звернути увагу під час купівлі.

    • Продуктивність

    Мінімальний показник становить 360 л/годину, середній – 750 л/годину, високий – 1500 л/год і більше. Максимальна продуктивність досягає 3000 л/год. Щоб розрахувати потребу у воді, скористайтеся спеціальними таблицями, де позначено середню витрату для кожної точки споживання (умивальник, унітаз, душ тощо) з урахуванням кількості мешканців. Однак продуктивність насоса не повинна перевищувати дебіт свердловини або колодязя.

    • Висота підйому рідини

    Цей параметр особливо важливий, коли йдеться про обладнання свердловини або якщо споживач знаходиться на віддаленній вістані від джерела води. Мінімальний показник напору для вібраційних насосів становить 40 м, середній – 60 м, найвищий – 80 м і більше. Щоб визначити оптимальну висоту підйому рідини, складіть кілька цифр: глибину занурення насоса, довжину водопроводу, відстань від землі до води. До отриманого числа приплюсуйте 20%, що припадають на втрату тиску.

    • Розташування водозабору

    Забір води у вібраційному насосі може здійснюватись зверху або знизу. Вибір залежить від призначення пристрою. Моделі з верхнім водозабором набагато менше каламутять воду, практично не захоплюють пісок із дна. Вони добре підходять для постійного використання, особливо в колодязях та відкритих водоймах. При цьому насос повинен розташовуватися щонайменше 30 см від дна.

    Моделі з нижнім водозабором добре підходять для видалення рідини з дна колодязів, що будуються, для прокачування свіжих свердловин і збільшення їх продуктивності. Монтуючи такий агрегат у колодязі або іншій водоймі, його потрібно розташувати на відстані 90-100 см від дна.

    Як вибрати вібраційний насос? - фото 1

    • Матеріал корпуса

    Вирішуючи, який вібраційний насос кращий, зверніть увагу на матеріал, з якого виготовлений корпус. Традиційно для таких пристроїв використовували алюміній, але більшість сучасних моделей виготовлені з пластику. Полімер поступається металу за міцністю, зате не схильний до корозії і коштує дешевше.

    Також рекомендується звернути увагу на тривалість безперервної роботи та наявність запобіжних механізмів (головним буде захист від перегріву). Якщо насос планується встановити в свердловині, він повинен бути меншим за діаметром навіть з урахуванням додаткової гумової прокладки під обсадну трубу.

    Як підключити

    Щоб зрозуміти, як підключити вібраційний насос, потрібно врахувати місце встановлення. За способом монтажу розрізняють занурювальні (глибина колодязя від 8 м) та поверхневі (глибина колодязя не більше 9 м) моделі. Перші найпоширеніші. Занурювальний вібраційний насос за допомогою штуцера приєднують до зворотного клапана, до якого, у свою чергу, підводять трубу зі сполучною муфтою. Шнур електроживлення кріплять безпосередньо до труби за допомогою пластикових стяжок або хомутів із кроком не більше 1 м. Кабель не повинен бовтатися чи бути натягнутим. У спеціальні вуха на корпусі насоса простягають кріплення: оцинкований трос або капроновий шнур (переважний варіант).

    Якщо йдеться про поверхневу помпу, підключення здійснюється ще простіше: послідовність дій така сама, але відпадає необхідність у підвісі. Питання, як відрегулювати вібраційний насос, виникає у разі ремонту – нові помпи готові до монтажу «з коробки». Перед повторним монтажем пристрій необхідно занурити у воду та перевірити нормальне функціонування клапанів.

    Як встановити

    Установкою занурювальної водяної помпи найзручніше займатися вдвох. Насос акуратно опускають в обсадну трубу або прямо в колодязь. При цьому треба триматися лише за трос. Коли пристрій досягне дна, його потрібно підняти на потрібну висоту (залежить від розташування водозабору). Трос фіксують на спеціально обладнаній рамі у верхній частині колодязя. Трубу приєднують до магістралі, виведеної з дому. Вона може проходити через верх або бічну стінку колодязя.

    Якщо Вас цікавить, як встановити вібраційний насос поверхневого типу, підготуйте місце для його розміщення. Це може бути сухе приміщення в будинку або захищене від опадів приямок. Пристрій закріплюється у вертикальному положенні, підключається до електромережі та трубопроводу.

    Висновки

    Вибір вібраційного насоса залежить від вихідних параметрів джерела води, звідки вона подаватиметься для побутових та/або технічних потреб. Ключовими параметрами залишаються продуктивність, тиск, розташування водозабору, виконання корпусу, місце монтажу. Регулювати параметри нового пристрою не потрібно. Монтаж вібраційних насосів досить простий - з ним впорається будь-який домашній майстер.

    Вам також може бути цікаво
    Щоб підтримувати стабільний тиск у системах водопостачання різних типів, застосовується гідроакуму

    Статті

    calendar 05.12.2021
    eye (50398)
    Сьогодні у переважній більшості приватних будинків, а також у багатьох міських квартирах роблять і

    Статті

    calendar 06.12.2021
    eye (26698)
    Після проведення бурових робіт і облаштування свердловини, наступним на черзі постає питання автомат

    Все про насоси

    calendar 01.04.2019
    eye (16706)