close
uk
Як вибрати насос для поливу ділянки та городу

Як вибрати насос для поливу ділянки та городу

calendar 26.04.2022
eye 2894
Статті

Зміст:

  • Вибір джерела води
  • Параметри вибору
  • Конструктивні особливості
  • Підключення
  • Натиск
  • Як порахувати продуктивність?
  • Висновки
  • Щоб рослини на грядках та клумбах радували рясним цвітінням або плодоношенням, необхідно забезпечити їхній повноцінний полив. У приватному будинку чи на дачі далеко не завжди є можливість користуватися централізованою системою водопостачання.

    Але поливати грядки цебрами важко, довго і просто шкідливо для спини. Вирішити проблему допоможе помпа! Сьогодні ми поговоримо про те, як вибрати насос для поливу з річки, колодязя чи ставка.

    Вибір джерела води

    Насамперед потрібно визначити, звідки надходитиме вода: із накопичувальної ємності, колодязя, свердловини або найближчої річки. Тому виникає питання, які бувають насоси для поливу.

    1. Бочкові моделі

    Бажаєте підібрати насос для перекачування води з єврокуба чи іншої ємності? Зверніть увагу на компактні бочкові агрегати. Вони важать до 4 кг, що дозволяє швидко переставляти пристрій із одного резервуара на інший, якщо на ділянці їх кілька. Насос закріплюють на краю ємності, а шланг, що всмоктує, опускають у воду на глибину до 1,2 м. Агрегат працює практично безшумно. Найбільш надійними та продуктивними вважаються моделі з двоступінчастим механізмом.

    2. Поверхневі агрегати

    Як підібрати насос для поливу, якщо у вашому розпорядженні чиста природна водойма, басейн або неглибока криниця? Найкращим рішенням буде обладнання для поверхневої установки! Такі пристрої здатні піднімати воду з глибини до 10 м і видавати струмінь близько 50 м. Це підійде, якщо джерело знаходиться на ділянці або поблизу нього.

    3. Занурювальні пристрої

    Який насос використовувати для поливу городу, якщо воду доводиться видобувати з глибини понад 10 м? Звісно, занурювальний! Це потужні, одночасно компактні пристрої, які працюють у воді. Продуктивність підбирається відповідно до дебіту джерела. А ось напір (висота підняття струменя) залежить від розміру ділянки і може досягати 80 м.

    4. Дренажне обладнання

    Якщо потрібно організувати полив, використовуючи місцевий ставок або затягнуту ряською річкою, зверніть увагу на дренажні насоси. Особливо добре, в такому середовищі, процюють моделі з подрібнювачем. Їм не страшні дрібні палички, листя, частки мулу чи піску. Це ідеальна відповідь на питання, який насос для поливу краще вибрати, коли доступ є лише до природних джерел води.

    Окремо варто згадати про пристрої з вбудованим таймером, гідроакумулятором та реле тиску. Вони дозволяють зрошувати грядки вручну або автоматично. Як підібрати насос для краплинного поливу - актуальне питання, якщо ви не збираєтеся проводити довгий час, стоячи на городі з поливальним шлангом в руках.

    Як вибрати насос для поливу ділянки та городу?

    Параметри вибору

    Розібравшись, як вибрати городній насос виходячи з параметр типу джерела води, можна переходити до розгляду інших важливих характеристик.

    Конструктивні особливості

    • Відцентрові. Напір створюється завдяки руху лопастів робочого вузла насоса. Така конструкція дозволяє перекачувати як чисту так і брудну воду.
    • Вихрові. Потік рідини при надходженні до робочої камери закручується за допомогою крильчатки, що дозволяє досягти високого напору з мінімальними витратами води.
    • Вібраційні. Перекачування здійснюється завдяки коливанням мембрани. Такі насоси підходять лише для чистої води та занурювального монтажу.
    • Напірні. Помпа включається при надходженні води та відключається при її нестачі завдяки вбудованій автоматиці.

    Вартість насосу залежить від показників його максимальних робочих характеристик, співвідношення ваги та продуктивності. При виборі пристрою для постійного використання не варто заощаджувати - довговічний та ефективний виріб не може коштувати дешево

    Підключення

    Питання, як підключити насос для поливу, безпосередньо впливає на вибір багатьох покупців! Наприклад, установка, ремонт, заміна, витяг на зиму занурювальних свердловинних насосів вимагає участі фахівців, що незручно організувати в місцях на великій відстані від міста. Найбільш невибагливими в цьому плані залишаються поверхневі та бочкові пристрої.

    Натиск

    Ця величина вимірюється в метрах і говорить про висоту струменя, який здатний видати насос. При горизонтальному русі рідини цей показник множать на 10 (при перерізі шлангу в 1 дюйм). Наведемо приклад розрахунків для ділянки з колодязем глибиною 7 м, навколо якого на 50 м (з урахуванням розташування доріжок) розкинулися грядки та квітники.

    Підсумовуємо відомі величини:

    7+50=57 м

    При цьому опір шланга, його фітингів та подовжувачів у середньому дорівнює 20% його довжини:

    57 * 0,2 = 11,4 м

    Це базова величина, до якої ми додаємо 7 м глибини колодязя, 50 м грядок (5 м по вертикалі) та 10 м на запас потужності:

    11,4 +7 +5 +10 = 33,4

    В даному випадку відповідь на питання про те, як вибрати насос для поливу городу, проста: потрібно пристрій з напором не менше 30-35 м.

    Як порахувати продуктивність?

    Натиск - не єдиний важливий параметр, якщо ви хочете знати, як розрахувати поливний насос! Важливо розуміти скільки води здатна перекачати помпа за одиницю часу. Потреба рослин у волозі відрізняється від культури до культури, тому візьмемо рекомендований середній показник: 5 л на добу на м². Для прикладу зробимо розрахунки для ділянки 250 м²:

    5*250=1250 л

    Це і буде добовою потребою у поливі, яка вкаже, як правильно вибрати помпу. Щоб упоратися з зрошенням швидко, вибирайте модель продуктивністю 1,5 м3/год. Якщо на ділянці спроектована система автоматичного зрошення або ви готові витрачати більше часу на догляд за грядками, достатньо буде показника в 1 м3/год або навіть менше.

    Висновки

    Визначити, який насос потрібен для поливу газону, городу та квіткових клумб, ви зможете самостійно. При цьому ключовими параметрами залишаються розмір ділянки, тип джерела води, переріз шланга, персональний бюджет та час, який ви готові витрачати на зрошення грядок. Всі необхідні розрахунки прості, але якщо є сумніви щодо оптимальних характеристик пристрою, варто скористатися консультацією фахівця.

    Вам також може бути цікаво
    Щоб підтримувати стабільний тиск у системах водопостачання різних типів, застосовується гідроакуму

    Статті

    calendar 05.12.2021
    eye (50403)
    Сьогодні у переважній більшості приватних будинків, а також у багатьох міських квартирах роблять і

    Статті

    calendar 06.12.2021
    eye (26699)
    Після проведення бурових робіт і облаштування свердловини, наступним на черзі постає питання автомат

    Все про насоси

    calendar 01.04.2019
    eye (16708)