close
uk
Як вибрати насос для фонтану

Як вибрати насос для фонтану

calendar 07.04.2022
eye 1711
Статті

Зміст:

  • Типи фонтанів
  • Види насосів
  • Як обрати
  • Як підключити
  • Висновки
  • Присадибна ділянка з продуманим дизайном – місце, де приємно відпочити душею. Створення фонтану - один із оригінальних способів привнести в оформлення саду нотку свіжості та умиротворення.

    Для цього потрібно скласти проект, закупити спеціальне обладнання. Головним елементом усієї конструкції є фонтанний насос . Сьогодні ми поговоримо про те, як його правильно вибрати та підключити!

    Типи фонтанів

    Щоб розібратися у технічних питаннях, розглянемо основні типи фонтанів та їх особливості.

    • Джерельний, колодязний. Оформляється на кшталт природного, але облагородженого джерела води. Декор зазвичай лаконічний, вода має вигляд невисокого струменя або гейзера, а іноді просто стікає по камінню. Такий садовий фонтан не потребує потужного насосу.
    • Водойми. Природний або штучний ставок можна доповнити фонтаном у вигляді вертикального струменя. Згідно з правилами проектування, висота стовпа не повинна бути більшою за третину ширини водойми.
    • Одна чи кілька чаш. Класика декоративних гідротехнічних споруд. Переливи у вигляді кришталевої пелени або безлічі окремих струмків радують око.
    • Каскад. Вода, що м'яко стікає по сходах або чашах, не тільки виглядає ефектно, але й утихомирює дзюрчанням. Такий дачний фонтан не потребує потужного обладнання.
    • Складно-композиційні споруди. Тут ставка робиться на велику кількість струменів та різноманітні декоративні ефекти, які досягаються завдяки використанню спеціальних сопел. Часто подібні фонтани доповнюють підсвічуванням, щоб насолоджуватися танцем води у темну пору доби.
    • Скульптурні композиції. Вода тут грає другорядну роль, основа естетики — пластичні форми. Зазвичай такі фонтани встановлюють у міських парках, але можна підібрати компактні садові моделі.

    Як вибрати насос для фонтану?

      Види насосів

      Визначившись із типом фонтану, можна перейти до питання, який насос для фонтану вибрати. Існує всього два види моделей: занурювальні та поверхневі циркуляційні пристрої. Розглянемо обидва варіанти докладніше.

      • Занурювальні агрегати. Найбільш прості, компактні, легкі насоси. Саме вони використовуються для організації невеликих (зі струменем до 2 м) домашніх фонтанів. Їх встановлюють на дно водоймища, чаші або в нижній частині декоративної композиції. До переваг відносяться безшумна робота, економічне споживання енергії, відсутність ризику перегріву. З недоліків - відносно трудомістке обслуговування (потрібно зливати фонтан або ставок), необхідність демонтажу на зиму.
      • Поверхневі моделі. Такі насоси ще називають «сухими» через те, як працює конструкція: ротор пристрою ізольований від рідини, а сам корпус монтується у спеціальному технічному приміщенні. Подібні моделі мають істотно більшу потужність, не вимагають демонтажу на зиму або зливу фонтану для обслуговування. Однак вони споживають чимало електрики, більше шумлять і дорожчі коштують.
      Зверніть увагу на те, який насос можна використовувати для фонтану, - підійдуть тільки спеціалізовані моделі. Звичайні насоси швидко виходять з ладу при постійній роботі.

      Як обрати

      Щоб зрозуміти, як вибрати насос для фонтану, визначимося з його ключовими характеристиками.
      • Потужність. Не варто купувати пристрій з великим запасом потужності або «впритул». Постійна робота на мінімальних/максимальних оборотах погано впливає на довговічність. Визначити оптимальну потужність дозволяє бажана висота струменя. При цьому відлік іде від початку випускного патрубка.
      • Комплектація. Зверніть увагу, чи йде з насосом монтажний комплект, які насадки та сопла пропонує виробник. Якщо ви цікавитеся як підібрати пристрій, зверніть увагу на моделі з максимальною комплектацією.
      • Переріз труби для підключення. Вирішуючи питання, як розрахувати насос для фонтану, зверніть увагу на проект гідротехнічної споруди, а саме на діаметр трубопроводу. Більшість моделей призначена для систем з перерізом до 1,5 дюйма.
      • Режим експлуатації. Якщо відомо, що у фонтан надходитиме рідина з механічними включеннями (пісок, мул), насос повинен бути пристосований до роботи з брудною водою. Більшість моделей на ринку призначені для чистого потоку.

      Як вибрати насос для фонтану фото 2

        Як підключити

        Існує два варіанти вирішення питання, як встановити насос: самостійно або із залученням спеціаліста. Другий спосіб кращий, оскільки вода та електрика — небезпечний тандем. Занурювальні насоси встановлюються до того, як резервуар або ставок буде наповнений. При монтажі у водоймищі пристрій поміщають на невелике піднесення з бетону або цегли - так в помпу потраплятиме менше піску, мулу. Силові кабелі ховають у гофровану трубу, яку укладають у заздалегідь вириту траншею. Щоб зрозуміти, як правильно встановити насос, необхідно прочитати інструкцію виробника.

        Монтаж сухого насоса складніший, вимагає дотримання багатьох технічних нюансів, наприклад, витримана відстань від фонтану, заземлення, встановлення водозахисного кожуха тощо. Якщо ви вибираєте поверхневий агрегат, його підключення має виконувати виключно фахівець. Додатково не рекомендується перевіряти роботу пристрою (незалежно від типу) без доступу до води.

        Висновки

        Як працюватиме насос для фонтану повністю залежить від його типу. Підсумковий результат один: створення струменя з підвищеним тиском. Однак сам пристрій може бути занурювальним або поверхневим, з мокрим або сухим ротором відповідно. При цьому вартість механізму, витрата енергії та максимальна висота струменя сильно різняться.

        Щоб зрозуміти, як розрахувати потужність насоса для фонтану, потрібно мати на руках готовий проект всієї декоративної споруди. Вибір залежить від типу джерела води, запланованої висоти та типу струменів, розміщення (при встановленні у ставку купуйте помпу для брудної води), діаметра трубопроводу.

        Вам також може бути цікаво
        Щоб підтримувати стабільний тиск у системах водопостачання різних типів, застосовується гідроакуму

        Статті

        calendar 05.12.2021
        eye (50407)
        Сьогодні у переважній більшості приватних будинків, а також у багатьох міських квартирах роблять і

        Статті

        calendar 06.12.2021
        eye (26699)
        Після проведення бурових робіт і облаштування свердловини, наступним на черзі постає питання автомат

        Все про насоси

        calendar 01.04.2019
        eye (16708)