close
uk
Як вибрати мотопомпу

Як вибрати мотопомпу

calendar 27.01.2022
eye 1581
Статті

Зміст:

  • Призначення та види насосних агрегатів
  • Основні характеристики
  • Як підібрати мотопомпу
  • Основні бренди
  • Мотопомпи - це високопотужні та продуктивні насоси, які застосовуються для перекачування великих об'ємів рідин у побутових та промислових галузях. За допомогою такого обладнання здійснюють полив, викачування та транспортування води з природних та штучних джерел, гасіння пожеж тощо. до вихідного патрубка, і вже потім під'єднаною шлангою вона транспортується до місця призначення.

    Існують різні види мотопомп, які відрізняються призначенням та характеристиками. Пропонуємо докладно розглянути, як влаштована мотопомпа, як працює насосний агрегат, як підібрати обладнання для конкретних цілей та завдань.

    Призначення та види насосних агрегатів

    Як вибрати мотопомпу

    Насамперед пропонуємо розглянути, де і як використовують мотопомпи:

    • у побутових цілях (для поливу городу, наповнення баків, викачування води з басейну або ставка, доставки рідини з природного джерела, для створення на ділянці штучного водоймища при реалізації проекту ландшафтного дизайну);
    • сільське господарство - за допомогою обладнання здійснюється іригація полів, осушення боліт, перекачування рідких добрив та інших речовин;
    • житлово-комунальне господарство — мотопомпами відкачують рідини у різній аварійній ситуації (наприклад, затоплення підвалу, цокольного поверху чи іншого приміщення);
    • будівництво - насосні агрегати дозволяють осушувати котловани та траншеї;
    • аварійно-рятувальні заходи - мотопомпи є відмінним рішенням при гасінні пожежі, боротьбі з повінню і т.д.

    Як вибрати мотопомпу

    Обладнання застосовується і в інших галузях, і від призначення залежить, як вибрати мотопомпу. Так, спочатку потрібно визначитися, які види рідин планується перекачувати. Насосні агрегати поділяються на кілька груп, що відрізняються системою фільтрації та рівнем продуктивності:

    • Для чистої води. Для цієї мети використовуються компактні та відносно малопотужні мотопомпи, які служать для перекачування рідин із завислими частинками до 5 мм. Найчастіше такі агрегати використовують на заміських ділянках та дачах для поливу городу та облаштування басейну.
    • Для брудної води. Такі мотопомпи допускають вміст часток до 8 мм. Дане обладнання дозволяє здійснювати паркан із відкритої природної водойми зі слабозабрудненою водою.
    • Для сильно забруднених рідин. Досить потужні та дорогі пристрої, які здатні фільтрувати частки до 20-30 мм. Обладнання може перекачувати воду з мулом, піском, різним сміттям. З побутовою метою вони практично не застосовуються — найчастіше їх використовують у будівництві, комунальному господарстві, для рятувальних операцій та інших професійних галузей.
    • Агрегати високонапірного типу для пожежних цілей. Це спеціалізовані установки, які використовуються рятувальними службами, вкрай рідко для побутових завдань (полив ділянок великих площ). Головна особливість мотопомп – дуже високий рівень продуктивності, що гарантує значну висоту підйому (напір) води до 60-70 метрів. Багато пожежних помп оснащуються двома напірними виходами різного діаметра.
    • Для хімічних реагентів Дані пристрої оснащуються деталями зі спеціальних матеріалів, які не вступають у хімічну реакцію з агресивними середовищами, що перекачуються, що забезпечує тривалий термін служби. Такі мотопомпи застосовують у сфері сільського господарства (перекачують добрива, пестициди та інші хімікати) для подачі морської води.

    Мотопомпи можуть оснащуватися відцентровими та мембранними насосами. Для перекачування чистої та слабко забрудненої води можна купувати перші пристрої. Мембранні агрегати призначені для брудних рідин та густих сумішей (наприклад, фекальних мас). Помпи цього типу більш потужні та продуктивні, але мають вищу вартість.

    Основні характеристики

    Як вибрати мотопомпу

    Після визначення, які рідини планується перекачувати, варто проаналізувати технічні параметри:

    • Продуктивність. Ця характеристика вказує на те, скільки рідини може перекачати насос за певний час (хвилина, година). Побутові моделі розраховані на сотню л/хв, а промислові – на кілька тисяч л/хв. Продуктивність багато в чому залежить від діаметра всмоктувальних та нагнітальних патрубків: чим вони ширші, тим вищий параметр. Побутові мотопомпи мають патрубки 25–50 мм, професійні – 80–100 мм.
    • Натиск. Параметр вказує на висоту підйому води. Побутові агрегати здатні подавати рідини на 20–30 метрів, а пожежні – понад 60–70. Даний параметр також визначає дальність водяного струменя при горизонтальному розташуванні шлангів (у даному випадку 1 метр напору дорівнює 10 метрів горизонтальної подачі). Також при виборі варто зважати на висоту всмоктування (зазвичай від 5 до 10 метрів). Висота напору багато в чому визначає, який тиск створює мотопомпа - при висоті подачі 10 метрів показник на виході шланга становить 1 бар. При віддаленні від виходу насоса тиск поступово знижується.
    • Потужність. Цю характеристику електродвигунів вимірюють у кінських силах (1 л. с. = 735,5 Вт). Потужність силового агрегату багато в чому визначає рівень продуктивності та деякі інші параметри). Для поливу невеликих ділянок достатньо встаткування на 1.5 л. с. Для промислових масштабів краще вибирати мотопомпи на 10-25 л. с.
    • Тип двигуна. Помпи можуть оснащуватися двотактним або чотиритактним двигуном. Перший компактний і не дуже продуктивний, для роботи використовується суміш бензину з маслом. Другий двигун потужніший, використовується при оснащенні насосного обладнання для перекачування сильно забруднених та густих рідин.
    • Тип приводу. Цей момент багато в чому визначає, як запустити мотопомпу. Дані установки можуть оснащуватися бензиновими, дизельними та електричними моторами. Бензинові агрегати вважаються відносно малопотужними та забезпечують видачу 2 тисяч л/хв. Дизельні приводи потужніші (до 10 тисяч л/хв), довговічні та економічні у споживанні палива, але галасливі. Електричні мотопомпи менш поширені через низьку потужність, хоча вони тихі, можуть використовуватися в приміщеннях. Тип приводу також визначає, як підключити мотопомпу до свердловини.
    • Втрати. Цей показник залежить від умов експлуатації (гідравлічний опір у шлангах, з'єднаннях, на згинах). Втрати вимірюються за метри: за відсутності втрат — 1, наявність повороту 45° — 1.5, повороти на 90° — 2, повороти на 180° — 2.5, наявність Т-подібного перехідника — 3. Важливо, що з розрахунку всі втрати сумуються. /li>

    Як підібрати мотопомпу

    Як вибрати мотопомпу

    При виборі мотопомпи слід точно розрахувати необхідну продуктивність. Для цього використовують такі параметри:

    • еквівалентну висоту Не;
    • висоту місця викиду Н від огорожі;
    • висоту установки помпи Нd від місця викиду;
    • висоту помпи Нs від рівня забору;
    • тиск у місці викиду Pr (1 бар = 10 метрів);
    • загальну довжину шланга L;
    • довжину шланга Ls від мотопомпи до огорожі;
    • довжину шланга Ld від насосного агрегату до точки викиду;
    • гідравлічні втрати K.

    Для розрахунків використовують такі формули: Не = Н+0,25L; Н = Нs + Нd + Pr; L = Ls + Ld + К. Здійснивши необхідні розрахунки, ви зможете легко вибрати відповідну помпу з необхідними технічними характеристиками.

    Як правило, для невеликих садових або дачних ділянок до 6 соток використовують агрегати на 200–250 л/хв (30 м3/год), для автономної системи водопостачання заміського будинку – 300–500 л/хв (30–50 кубометрів), для комунальних господарств та обслуговування басейнів - 600-900 л/хв (65-70 м3/ч), для будівельних цілей - від 1300 л/хв (від 70-80 кубометрів на годину).

    Основні бренди

    Як вибрати мотопомпу

    На світовому ринку представлені мотопомпи різних брендів. Кожен виробник пропонує насосне обладнання різної якості, матеріалів виготовлення, призначення, характеристик. В Україні найбільш високим попитом користуються недорогі помпи Aquatica та Leo, які мають бездоганну якість складання, надійність і довговічність. Вибираючи не забудьте уточнити, як перевірити мотопомпу при покупці та першому запуску.

    Вам також може бути цікаво
    Щоб підтримувати стабільний тиск у системах водопостачання різних типів, застосовується гідроакуму

    Статті

    calendar 05.12.2021
    eye (50397)
    Сьогодні у переважній більшості приватних будинків, а також у багатьох міських квартирах роблять і

    Статті

    calendar 06.12.2021
    eye (26697)
    Після проведення бурових робіт і облаштування свердловини, наступним на черзі постає питання автомат

    Все про насоси

    calendar 01.04.2019
    eye (16703)