close
uk
Як вибрати колектор для теплої підлоги

Як вибрати колектор для теплої підлоги

calendar 12.12.2021
eye 3041
Статті

Зміст:

  • Конструкція та принцип роботи
  • Як підібрати
  • Як розрахувати необхідну кількість входів та виходів для системи опалення
  • Особливості конструкції та обладнання
  • Монтаж
  • Виробники
  • Колекторна група є центральним вузлом будь-якої складної системи водяного опалення, що складається з двох гребінок та низки додаткових компонентів. Головним завданням колектора системи опалення є рівномірне розподілення теплоносія по всіх контурах для ефективного обігріву кожної кімнати. Також дані конструкції дозволяють здійснювати управління та регулювання потоку нагрітої рідини. Особливо актуально використовувати колектор для теплої підлоги.

    Існують різні варіанти колекторних груп, серед яких буває досить складно підібрати потрібну конструкцію для конкретної системи опалення. Щоб полегшити цей вибір, пропонуємо детальніше розібратися, як влаштований колектор, як функціонує та які ключові критерії є першорядними.

    Конструкція та принцип роботи

    Колекторний вузол є відрізком трубопроводу зі спеціальними вихідними штуцерами для приєднання опалювальних контурів та приладів. З кожного кінця гребінця передбачає можливість підключення за допомогою зовнішніх або внутрішніх різьбових з'єднань. Дані опалювальні конструкції зазвичай виконані з двома розподільними модулями – подавальним та зворотним. Гребінка подачі зазвичай розміщується зверху, а лінія «обратки» – знизу.

    Для виготовлення колекторних модулів зазвичай використовуються метали (нержавіюча сталь або латунь), а також міцні полімери (мають оптимальне співвідношення ціни, якості та надійності виробів. Найбільш поширеними вважаються латунні колектори системи опалення. Гребінки можуть мати різну довжину та кількість вхідних штуцерів – за необхідності придбати конструкції для 4-12 опалювальних контурів Основна труба для теплої підлоги найчастіше має діаметр 25 або 32 мм, оснащується вихідними і вхідними патрубками, виконаними євроконусом для компресійних з'єднань або з різьбленням для під'єднання кранів на 1/2 або 3/4 дюйма. /p>

    • регулювальними вентилями, на які можна встановлювати сервоприводи;
    • витратомірами, що дозволяють здійснювати налаштування потоку теплоносія у всіх контурах окремо;
    • змішувальними вузлами з двоходовими або триходовими клапанами та термоголовками;
    • вимірювальними приладами;
    • пристроями для відведення повітря;
    • циркуляційним насосом для підвищення ефективності нагнітання тиску нагрітої води.

    Як працює колектор? Вода нагрівається котлом опалення і подається до основного входу на гребінку, після чого циркуляційний насос підвищує тиск і швидкість переміщення теплоносія. Через вихідні штуцери вода надходить у всі контури системи опалення з приблизно однаковою швидкістю, що регулюється кранами, залежно від довжини конкретного контуру. Пройшовши по всьому трубопроводу і віддавши тепло, охолоджена вода повертається в колектор через вхідні (зворотні) патрубки, а потім подається в котел для повторного нагрівання.

    Як підібрати

    Перед тим як вибрати колекторну групу для конкретної системи водяного опалення, слід визначитись із власними фінансовими можливостями та бюджетом, виділеним на покупку. Але тут дуже важливо розуміти, що суттєва економія далеко не завжди може забезпечити належну якість, тому ціна має бути не першорядним фактором.

    Як розрахувати необхідну кількість входів та виходів для системи опалення

    Обов'язковою вимогою при виборі підходящої колекторної групи є сувора відповідність числа виходів (патрубків, що подають) на гребінці і кількості контурів водяної системи опалення. Причому набагато краще придбати колектор із зайвим штуцером, який просто перекривають спеціальною заглушкою, ніж підключати дві лінії опалення до одного патрубка – в останньому випадку неможливо забезпечити рівномірну подачу теплоносія на кожну кімнату.

    Розраховуючи кількість відгалужень, слід враховувати як кількість кімнат у будинку, а й площа. Так, на 1 кв. м. площі житлового приміщення повинно бути 6-7 метрів труби теплої підлоги. Щоб скоротити залишки труби, що не використовуються, в купленій бухті, а також якщо площа кімнати перевищує 17-20 квадратів, то бажано зробити в ній відразу два відгалуження. У цьому випадку можуть стати в нагоді зайві виходи в колекторному вузлі.

    Особливості конструкції та обладнання

    Щоб зрозуміти, як підібрати відповідний колектор для системи опалення, необхідно визначитися з типом регулюючої частини:

    • Найпростіше і недороге рішення - покупка гребінки з простими на кожному вихідному патрубку. Такий варіант із ручним регулюванням застосовується тільки в тому випадку, якщо система має опалювальні контури приблизно однакової довжини.
    • Більш зручним рішенням є колекторні вузли, до складу яких входять пристрої автоматичного регулювання. Використання витратометрів суттєво спрощує завдання керування потоком теплоносія, але в даному випадку все одно потрібно накручувати вентилі у ручному режимі.
    • Найпростішим варіантом вважається установка сервоприводів на кожен клапан вихідний (що подає) лінії гребінки. Ця система характеризується автоматичним режимом роботи, з урахуванням команд, які від термостатів. Таку конструкцію можна назвати повноцінною розподільчою системою, яка має автоматичне керування.

    Швидкість та ефективність нагрівання теплоносія залежить від параметрів встановленого котла. Якщо опалювальний агрегат має високі показники потужності, або якщо один (або кілька) з підключених контурів спрямований на радіаторні батареї, то рекомендується вибирати колекторний вузол із системою підмішування. Це пояснюється тим, що контури підлогового водяного обігріву повинні наповнюватися водою з температурою набагато нижче, ніж показник теплоносія, що подається на радіатори.

    У цьому випадку виникає необхідність знизити температуру води, що подається з котла - для цієї мети використовуються спеціальні пристрої, які змішують прямий і зворотний потоки. Спеціальні термоголовки регулюють надходження теплоносія від основного казана. Коли температура води перевищує певний поріг, відбувається перекриття вхідного патрубка колектора, а тепла підлога переходить на автономний режим роботи, а за пересування нагрітої рідини відповідає циркуляційний насос змішувального модуля.

    Монтаж

    Крім того, що потрібно грамотно підібрати відповідний гребінець, слід також знати, як правильно зібрати колектор для теплої підлоги. Монтаж колекторного вузла є першою та однією з найважливіших, відповідальних робіт, адже від правильності виконаних дій залежатиме якість роботи всієї системи опалення та ефективність обігріву приміщень. Перед тим як зібрати гребінець, потрібно придбати відповідну шафа для колектора або облаштувати спеціальну нішу в стіні. Розмір споруди повинен забезпечувати безперешкодне розташування колекторного модуля з допоміжними елементами, а також зручність підведення вхідних та вихідних труб.

    Для монтажу колектора ідеальним є те місце, яке розташоване на однаковій відстані від кожного опалювального контуру. Якщо відгалуження системи відрізняються довжиною, то колекторна шафа краще розташовувати ближче до довгих контурів. При монтажі слід враховувати такі важливі моменти:

    • Категорично заборонено розміщувати колекторний вузол нижче, ніж основний рівень теплої підлоги (наприклад, на цокольному поверсі або в підвалі) – під час направлення труб вгору постійно виникатимуть проблеми із повітрям системи.
    • Для виключення проблем у вигляді протікання трубопровідних контурів у майбутньому підключати та тестувати систему обігріву необхідно до заливки стяжки підлоги та укладання фінішного покриття для підлоги.

    Виробники

    Щоб зрозуміти, який краще вибрати колекторний вузол, важливо дізнатися все про виробників цих конструкцій. Найдешевшими традиційно вважаються гребінки китайських брендів, при цьому деякі компанії пропонують продукцію гідної якості. Виробники з Європи пропонують надійні колектори, але їхню вартість не можна назвати бюджетною. Є також гребінки вітчизняних брендів, які мають попит лише в обмежених колах споживачів. Найбільш високим попитом серед українських споживачів користуються колектори таких брендів як Rosso Therm, італійські ICMA , SD та польські Krakow.

    Вам також може бути цікаво
    Щоб підтримувати стабільний тиск у системах водопостачання різних типів, застосовується гідроакуму

    Статті

    calendar 05.12.2021
    eye (50434)
    Сьогодні у переважній більшості приватних будинків, а також у багатьох міських квартирах роблять і

    Статті

    calendar 06.12.2021
    eye (26709)
    Після проведення бурових робіт і облаштування свердловини, наступним на черзі постає питання автомат

    Все про насоси

    calendar 01.04.2019
    eye (16714)