close
uk
Як вибрати фекальний насос

Як вибрати фекальний насос

calendar 27.01.2022
eye 5859
Статті

Зміст:

  • Конструкція та принцип роботи
  • Типи фекальних насосів
  • Як підібрати насосне обладнання
  • Температура середовища, що перекачується
  • Тип автоматики
  • Наявність функції подрібнення домішок
  • Матеріал виготовлення корпусу
  • Натиск та висота підйому
  • Потужні характеристики
  • Допустимі розміри твердих включень
  • Відстань між точками огорожі та викидом
  • Виробники
  • Фекальні насоси - особливий вид обладнання, яке призначене для перекачування сильно забруднених рідин (стічні води) та густих мас (з в'язкою, щільною субстанцією) із вмістом фракцій різних розмірів. Дані агрегати знайшли широке застосування у різних галузях промисловості, сільського, житлово-експлуатаційного господарства. Деякі моделі використовуються в побуті, інші використовуються комунальними службами, аварійними бригадами співробітниками різноманітних підприємств.

    Існують різні види насосного обладнання, що відрізняється конструкцією, принципом роботи, характеристиками. Пропонуємо розглянути, як працює фекальний насос, який найкращий вид агрегату підібрати для конкретних цілей.

    Конструкція та принцип роботи

    Як вибрати фекальний насос

    Конструктивно типові пристрої представлені міні-насосними станціями, що оснащуються електричними двигунами. Мотори з'єднані з робочим колесом за допомогою провідного валу, за допомогою якого здійснюється передача моменту обертального робочої частини. Після запуску двигуна та обертання внутрішніх деталей відбувається втягування та накопичення води або густої маси з каналізації, вигрібної ями, зливи або іншої ємності з подальшою подачею до місця зливу. За наявності у робочому середовищі дуже великих фракцій слід вибирати фекальний насос із подрібнювачем.

    Фекальні помпи для брудної води хороші тим, що зливові, каналізаційні або інші стоки можуть перекачуватися не лише горизонтально. Насосні агрегати здатні витягувати навіть сильно забруднені рідини та в'язкі субстанції у вертикальному напрямку.

    Типи фекальних насосів

    Як вибрати фекальний насос

    Залежно від конструктивних особливостей фекальні насосні агрегати поділяються на два основні типи:

    • Занурювальні. Таке насосне обладнання оснащується спеціальним поплавком, який використовується для визначення рівня рідини, що перекачується. Дані моделі виготовляють з максимально міцних матеріалів, які мають стійкість до негативних впливів хімічно агресивних середовищ. Як правило, для виготовлення застосовують чавун або нержавіючу сталь. Корпуси насосів завжди є герметичними, добре захищеними від попадання вологи та сміття. Головне завдання такого обладнання - відкачувати каналізаційні стоки, зливові води, а також агрегати використовуються як складова система поливу городів. Занурювальні фекальні насоси для вигрібних ям вважаються ідеальним рішенням для дач та приватних заміських ділянок, де відсутня централізована каналізація. Дані пристрої встановлюють безпосередньо в середовище, що перекачується, при цьому наявність поплавкового вимикача забезпечує функціонування обладнання в автоматичному режимі. Кріплення здійснюється за допомогою патрубка якнайнижче до дна ємності, потім встановлюються напрямні, після чого насос акуратно опускається. Далі він кріпиться на патрубок завдяки своїй масі. Важливо, щоб насосний агрегат для каналізації постійно розташовувався нижче рівня середовища, що перекачується. При необхідності фекальні пристрої піднімаються на патрубки на поверхню для обслуговування, очищення або ремонту.
    • Поверхневі. Ці моделі фекальних насосів є простими та зручними в експлуатації, оскільки розташовуються за межами ємності зі стоками. Через особливості конструкції та умов роботи вони мають меншу пропускну потужність порівняно з занурювальними моделями (при аналогічних характеристиках), при цьому мають обмеження щодо перекачування рідин з великими фракціями включень (до 5 мм). Корпус таких насосів негерметичний, тому є ризики потрапляння всередину механізмів вологи. До переваг поверхневих насосних агрегатів можна віднести компактні розміри, доступну вартість. Такі фекальні насоси часто використовують для відкачування туалетів.

    Тип вибраного пристрою багато в чому визначає, як встановити агрегат у певних місцях.

    Як підібрати насосне обладнання

    Перед тим, як вибрати фекальний насос для вигрібної ями, слід визначитися з цілями, для яких призначається обладнання. На основі цього вдасться вибрати відповідні технічні характеристики, що дозволяють виконувати конкретний вид та обсяг робіт. Пропонуємо розглянути ключові фактори, на які слід звертати увагу при покупці фекального насоса.

    Температура середовища, що перекачується

    Як вибрати фекальний насос

    Рідини і в'язкі маси, які потрібно перекачувати і які буде поміщатися агрегат, можуть бути холодними або гарячими. Від цього залежить механічне навантаження на основні внутрішні деталі. Не кожен агрегат здатний працювати з гарячими середовищами - як правило, зараз виробники вказують у технічних паспортах до всіх моделей фекальних насосів. Щоб уникнути поломок під час експлуатації, слід вибирати обладнання, яке розраховане на роботу з гарячими стоками температурою до +95 градусів Цельсія.

    Тип автоматики

    Автоматичне керування (увімкнення, відключення) насосної установки є важливим моментом у тих випадках, коли відсутня можливість постійного контролю робочого процесу з боку користувача. В даному випадку бажано купувати обладнання з автоматичним вимикачем поплавця, який здійснює самостійне регулювання верхнього і нижнього рівня стоків в ємності.

    Наявність функції подрібнення домішок

    Фекальні насоси з подрібнювачем призначені для використання в каналізаційних системах, де є можливість попадання сторонніх твердих частинок або інших речовин з високою щільністю. Цей елемент забезпечує подрібнення твердих домішок, шматочків пластику, невеликих виробів із бляшаного металу, засобів гігієни, що потрапили в унітаз.

    Але варто врахувати, що розсікти каміння або інші відносно жорсткі включення фекальні насоси нездатні навіть при оснащенні дуже потужними механізмами подрібнення. В цілому подрібнювач представлений гострим лопатевим ножем (як у випадку з м'ясорубкою), який встановлений на вході насосного агрегату. Запуск ножів здійснюється у разі, коли в'язка фекальна маса починає впливати на мембрану.

    Матеріал виготовлення корпусу

    Як вибрати фекальний насос

    Матеріал, з якого виконується корпус фекального насоса, має важливе значення під час вибору конкретної моделі. При покупці варто подумати, як часто використовуватиметься обладнання. Так, насоси для каналізації, які працюють щодня, повинні не тільки мати високі технічні параметри, але й механічну міцність.

    Промислові насоси здатні витримувати підвищене навантаження, перебуваючи в середовищі, що перекачується. Якісні агрегати найчастіше виготовляють зі сталі або чавуну, що сприяє суттєвому збільшенню терміну експлуатації та ефективної роботи. Насоси із пластиковим корпусом придатні виключно для нечастого використання.

    Натиск та висота підйому

    При врахуванні цього параметра необхідно правильно оцінити розміри конкретної вигрібної ями. Номінальний напір повинен дорівнювати або перевищувати значення глибини ємності. Як правило, фекальні насоси здатні піднімати забруднену рідину і в'язкі маси з глибини 3-8 метрів і перекачувати їх на відстань 30-100 метрів.

    При визначенні напору слід враховувати, що 10 метрів по горизонталі дорівнює 1 метру по вертикалі. Так, якщо потрібно викачувати фекальні маси з глибини 5 метра і відводити їх за межі ділянки на відстань 70 метрів, отже, потрібно насосне обладнання з напором мінімум 12 метрів (5 + 70/10). При цьому бажано передбачати запас 1-2 метри, щоб насос не працював на межі своїх технічних можливостей.

    Потужні характеристики

    Фекальні насоси для каналізації та вигрібних ям можуть оснащуватися двигунами різної потужності. Даний параметр вважається найважливішим, адже від нього залежить показник продуктивності, напору і т. д. Для домашнього використання можна придбати малопотужні пристрої, а для вирішення промислових завдань не обійтися без обладнання з витривалими і потужними електромоторами.

    Допустимі розміри твердих включень

    Як вибрати фекальний насос

    Допустимий діаметр фракцій у стоках є другорядним, але також важливим параметром для визначення відповідної моделі фекального насоса. Розмір включень особливо важливо враховувати в ситуаціях, коли є високий ризик потрапляння великих зважених частинок у вигрібну яму або каналізацію.

    Відстань між точками огорожі та викидом

    Перед тим як підібрати насосне обладнання, слід визначити зразок від ємності з фекальними масами до місця, куди потрібно відвести стоки (наприклад, до місця розташування асенізаторської машини). Цей параметр безпосередньо впливає на показник напору та висоти подачі.

    Виробники

    На світовому ринку представлені фекальні насоси різних виробників, які пропонують обладнання різної якості, характеристик та вартості. Серед українських приватних користувачів та великих організацій високим попитом користуються насосні агрегати для перекачування сильно забруднених рідин і густих мас. ">Aquatica, Kenle, Optima, Rosa, Vodomet, Wetron, Rona.

    Вам також може бути цікаво
    Щоб підтримувати стабільний тиск у системах водопостачання різних типів, застосовується гідроакуму

    Статті

    calendar 05.12.2021
    eye (50398)
    Сьогодні у переважній більшості приватних будинків, а також у багатьох міських квартирах роблять і

    Статті

    calendar 06.12.2021
    eye (26697)
    Після проведення бурових робіт і облаштування свердловини, наступним на черзі постає питання автомат

    Все про насоси

    calendar 01.04.2019
    eye (16705)