close
uk
Як вибрати дренажний насос

Як вибрати дренажний насос

calendar 12.12.2021
eye 2494
Статті

Зміст:

  • Конструкція дренажного насоса
  • Як працює дренажний насос?
  • Критерії для вибору
  • Врахування експлуатаційних характеристик
  • Основні бренди
  • Висновки
  • Затоплені підвали та колодязі, дія паводкових вод, забруднення каналізації, осушення ґрунтових шарів є критичними ситуаціями, вирішити які дуже складно або взагалі неможливо при використанні звичайних насосів. Для швидкого відкачування брудної води у таких ситуаціях потрібні лише спеціальні насосні агрегати – дренажні. Завдяки надійній конструкції вони здатні забезпечити продуктивне відкачування засмічених рідин. Потужними дренажними насосами користуються співробітники аварійних та комунальних служб, власники дачних та заміських ділянок.

    Як вибрати занурювальний дренажний насос для брудної води, як влаштовано і як працює дане обладнання? Пропонуємо разом розібратися у цих питаннях.

    Конструкція дренажного насоса

    Конструкція дренажного насоса

    >

    Основні конструктивні елементи дренажних насосів:

    • Електропривод, який зазвичай має високу потужність і продуктивність.
    • Насосна частина. Головною деталлю даного вузла є лопатеві крильчатки, які сприяють створенню відцентрової сили для всмоктування води. Ця деталь виготовляється з нержавіючої сталі, чавуну або армованого композиту. Біля крильчатки є впускні отвори з дірочками різного розміру, завдяки чому насос здатний всмоктувати рідини з частинками певних фракцій.
    • Випускний патрубок, куди приєднують шланг.
    • Сталевий корпус високої міцності, який стійкий до механічних пошкоджень та деформацій. Дешеві моделі часто виготовляють із корпусом із пластику, тому вони є не настільки довговічними, як металеві. Незалежно від матеріалу, дренажні насоси для каналізації завжди мають герметичність, завдяки чому їх можна без побоювань занурювати в середовище, що перекачується.
    • Поплавкові датчики. Дані компоненти відповідають за виконання захисної функції, запобігаючи роботі «всуху» насоса – для цього електродвигун вимикається, якщо спостерігається недостатній рівень води в підвалі, іншому резервуарі або водоймі.
    • Термозахист. Дана система є у більш якісних і дорогих моделей, а відповідає вона за відключення двигуна за критичного показника температури, що дозволяє виключити перегрів мотора.
    • Кабель живлення, що підключається до однофазної електромережі 220В (деякі моделі оснащуються трифазними двигунами).

    Як працює дренажний насос?

    При запуску двигуна відбувається передача моменту, що крутить, від двигуна на крильчатку, встановлену на його валу. Швидке обертання лопатей сприяє створенню сили, що всмоктує, затягує брудну рідину всередину корпусу через вхідний отвір. Під дією відцентрової сили робоче середовище прямує на вихідний патрубок, при цьому рідина, що перекачується, паралельно сприяє охолодженню електродвигуна. Для забезпечення оптимальної роботи дренажного насоса потрібно контролювати частку вмісту і розмір зважених частинок. Для безперебійної та безпечної роботи агрегату сміття не повинне перевищувати масову частку 10%.

    Як працює дренажний насос?

    Аналогічний принцип функціонування мають також фекальні насоси. Однак різниця полягає в тому, що дренажний призначений для перекачування брудної води з великими частинками (пісок, камінчики, сміття), а фекальний – для забору густого середовища без твердих фракцій. Але варто врахувати, що кожна модель обладнання характеризується своїми експлуатаційними параметрами, які слід обов'язково враховувати, якщо ви думаєте, який вибрати дренажний насос.

    Критерії для вибору

    Щоб зрозуміти, як вибрати дренажний насос, насамперед важливо визначитися з призначенням пристрою та умовами застосування. Рекомендуємо звертати увагу на такі важливі моменти:

    • Ступінь забруднення рідини. Вода, що відкачується, може містити різну частку і розмір домішок, бруду і сміття. Залежно від діаметра твердих частинок (хоча б приблизного) дренажні насоси поділяються на такі групи: для фракцій бруду до 5 мм в діаметрі (дані насосні агрегати підходять для басейнів, колодязів); домішок розміром до 25-30 мм (відмінний варіант для затопленого цокольного поверху багатоповерхового житлового будинку, підвалу); для великих фракцій сміття до 50 мм (обладнання для відкачування каналізаційних, паводкових, стічних вод). Від допустимого діаметра домішок залежить розмір впускного отвору та особливості внутрішнього насосного вузла. Вибираючи, який краще придбати дренажний насос, слід обов'язково враховувати температуру середовища, що відкачується. Найчастіше це обладнання призначене для холодної та теплої води температурою до +35 °С. Якщо ж необхідно відкачувати гарячу воду та хімічні рідини, потрібно вибирати більш вузькоспеціалізовані насосні агрегати.
    • Тип конструкції. Найпоширенішими вважаються занурювальні дренажні насоси. Вони дуже зручні, оскільки дозволяють відкачувати глибокі води понад 5 метрів. Агрегати занурювального типу мають відносно невеликі розміри, герметичне виконання, мінімальну шумність під час роботи. Такі моделі мають мінімальну глибину занурення 50 см, а максимальну – 25 метрів. Також існують поверхневі дренажні насоси, які встановлюються на поверхні землі або на спеціальній платформі поряд із місцем відкачування.
    • Матеріал корпуса. Найкращими варіантами вважаються насоси з корпусом із нержавіючої сталі. Вони стійкі до корозійної руйнації, захищені від деформації та появи тріщин протягом десятків років. Таку ж міцність мають і моделі з чавунним корпусом, які відрізняються дещо завищеною вартістю порівняно із сталевими. Але рідини, які потрібно відкачувати, можуть мати підвищену агресивність через вміст домішок солей, кислот, лугів. У таких випадках сталеві насоси будуть не найкращим варіантом – для подібних цілей бажано застосовувати агрегати з корпусом із поліпропілену або спеціалізованого склопластику. Як правило, корпус таких пристроїв має армоване посилення, при цьому має стійкість до агресивних середовищ.
    • Наявність захисних систем. Дренажні насоси часто мають відмінні захисні функції у вигляді автоматичних термореле, що запобігають перегріву електродвигунів завдяки їх відключенню. Також до пристроїв захисту відносять датчики поплавця, що виключають «сухий хід». Вони контролюють рівень рідини, що перекачується, і якщо вода опуститься нижче рівня, розрахованого конструкцією насоса, то двигун тут же буде «вирубаний» поплавковим вимикачем. Від цих систем багато в чому залежить, скільки може працювати дренажний насос без перерви.

    Врахування експлуатаційних характеристик

    Щоб чітко зрозуміти, як підібрати насос для відкачування каналізаційних та зливових стоків, слід обов'язково враховувати потужність електродвигуна та висоту подачі рідини. Різні моделі насосного обладнання можуть мати різну потужність. Малопотужні моделі оснащені двигуном на 300-700 Вт. Агрегати для домашнього користування мають потужність 1.5-3 кВт. З промисловими масштабами зможуть впоратися потужніші насоси з двигуном на 20-30 кВт (це обладнання часто живиться від трьохфазних мереж 380В).

    Потужність встановленого двигуна багато в чому визначає показник продуктивності, який впливає швидкість перекачування рідин. Важливою експлуатаційною характеристикою є висота тиску. Різні моделі дренажних насосів здатні подавати воду різну висоту. Для визначення цього параметра потрібно здійснити деякі математичні розрахунки.

    Так, слід виміряти всі труби, які будуть використовуватися для відкачування брудної рідини, при цьому вертикальні та горизонтальні необхідно враховувати окремо. В даному випадку 1 метр висоти підйому дорівнює 1 метр вертикальної труби або 10 метрів горизонтального шланга. Так, якщо необхідно відкачати воду із затопленого підвалу завглибшки 3 метри з відведенням на відстань 40 метрів, значить потрібен дренажний насос із висотою напору 7 метрів (3+4). Зазначимо, що обчислений показник вважається мінімально допустимим, при якому насосне обладнання працюватиме справно та ефективно. Тому насправді бажано вибирати моделі із запасом за висотою напору хоча б на 25-30% більше математичного. Тому слід відразу продумати, як правильно встановити дренажний насос у конкретному місці.

    Від робочих показників насосного агрегату залежить його клас. Так, для домашніх цілей достатньо побутових моделей продуктивністю до 500-700 літрів за хвилину при висоті напору до 15-20 метрів. Якщо ж потрібно вибрати дренажний насос для виробничих завдань, то краще придбати більш витривалу та потужну модель продуктивністю щонайменше 1300-1600 літрів за хвилину та натиском від 25-30 метрів. Дане обладнання виконується тільки в металевому, чавунному або дорожчому, але довговічному бронзовому корпусі. Варто врахувати, що професійні агрегати вважаються більш важкими та великими в порівнянні з побутовими.

    Основні бренди

    Крім того, що потрібно продумати, які рідини перекачувати і як встановити дренажний насос, обов'язково слід визначитися з брендом виробника. На світовому ринку представлено насосне обладнання різних марок, серед яких найбільш затребуваною вважається продукція Grandfar, Rosa, польські насоси Optima, недорогі китайські Kenle та Leo, а також українські Aquatica.

    Висновки

    Вибір дренажного насоса – досить відповідальне, але нескладне завдання. Для цього слід просто визначитися з деякими особливостями конструкції, умовами експлуатації та завданнями, що виконуються, а також з брендом виробника.

    Вам також може бути цікаво
    Щоб підтримувати стабільний тиск у системах водопостачання різних типів, застосовується гідроакуму

    Статті

    calendar 05.12.2021
    eye (50402)
    Сьогодні у переважній більшості приватних будинків, а також у багатьох міських квартирах роблять і

    Статті

    calendar 06.12.2021
    eye (26699)
    Після проведення бурових робіт і облаштування свердловини, наступним на черзі постає питання автомат

    Все про насоси

    calendar 01.04.2019
    eye (16708)