close
uk
Як правильно зробити теплу водяну підлогу?

Як правильно зробити теплу водяну підлогу?

calendar 10.02.2022
eye 1465
Статті

Зміст:

  • Призначення теплої статі
  • Як зробити опалювальну систему
  • Як підготувати основу
  • Облаштування каркасу теплої підлоги
  • Укладання трубопровідного контуру
  • Як підключити труби до системи
  • Завершальний етап
  • Висновки
  • Тепло та комфорт - важливі умови затишку в будь-якій квартирі та приватному будинку. Це особливо важливо в зимовий період часу, коли на вулиці вирують морози, завірюха та снігопади. Обігрів житлових приміщень забезпечує не лише комфорт, а й підтримання здоров'я домочадців та їхніх гостей. В останні десятиліття все більш популярним рішенням стає водяна тепла підлога. Така система опалення має низку незаперечних переваг у вигляді ефективного та рівномірного обігріву всіх кімнат. Пропонуємо розглянути, як зробити теплу підлогу в заміському будинку та що для цього знадобиться.

    Призначення теплої статі

    Дана система вважається різновидом водяного опалення, що являє собою спеціальні труби , укладені під покриттям підлоги, по яких циркулює нагрітий теплоносій. Тепло, що виділяється, передається спочатку стяжці підлоги, а потім повітрю в приміщенні. За законами фізики гаряче повітря піднімається вгору під стелю, що забезпечує рівномірне прогрівання всього простору в приватному будинку або квартирі.

    Цей спосіб обігріву більш ефективний у порівнянні з радіаторами, які нагрівають повітря лише локально. Як правило, водяна тепла підлога є основним джерелом опалення, яке облаштовують у всіх кімнатах. Але іноді може здійснюватися лише локальний підігрів підлоги, наприклад, у ванній кімнаті та на кухні, тоді як за основне опалення відповідають радіаторні батареї.

    Як зробити опалювальну систему


    Перед тим як зробити водяну теплу підлогу, слід ретельно підготувати проект майбутньої системи, здійснити теплові розрахунки, скласти план укладання труб у кожній кімнаті, визначити тип та кількість необхідних матеріалів:

    • труб;
    • колектора ;
    • шафи для колектора ;
    • демпфуючої стрічки та гідроізоляційної плівки;
    • теплоізоляційного матеріалу (пінополістиролу, мінеральної вати та ін.);
    • армованої сітки та підставки;
    • дроту або хомутів.

    Щоб визначити потрібні матеріали , варто докладно вивчити схему та розібратися в принципі роботи обігріву підлоги. Котел, що працює на газі, електриці або твердому паливі, нагріває воду. Рідкий теплоносій подається циркуляційним насосом до колектора (гребінки), а потім розподіляється по трубопровідних відгалуженнях у кожну кімнату. Охолола вода, яка віддала тепло стяжці, подається через вихідну лінію назад у котел. Так як при нагріванні вода розширюється і збільшується в об'ємах, для запобігання розриву труб і компенсації надлишкового тиску в закритому контурі система оснащується розширювальним баком , куди потрапляє надлишок гарячої води.

    Важливо! Відразу зазначимо, що облаштування теплої підлоги краще виконувати при заміні покриття або первинній заливці бетонної стяжки.

    А тепер розглянемо докладніше, як зробити теплу підлогу для опалення.

    Як підготувати основу

    Труби слід укладати на рівні, спеціально підготовлені поверхні. Щоб уникнути втрати тепла, що віддається водою через стики і основу, важливо зробити якісну ізоляцію. Для початку слід укласти гідроізоляційний шар, а також демпфуючу стрічку по всьому периметру приміщень. Для гідроізоляції можна залити всю площу підлоги спеціалізованим розчином або застелити плівку. Поверх укладають теплоізоляційний матеріал.

    Облаштування каркасу теплої підлоги


    Труби не просто розміщують на підставці, а й надійно фіксують у нерухомому положенні згідно з обраною схемою. Для кріплення на підлогу укладають армовану сітку із великим розміром осередків (оптимально 10х10 см). Каркас розміщують на спеціальні підставки, щоб уникнути прямого контакту з теплоізоляцією.

    Важливо! Водяна тепла підлога не виготовляється під сантехнічне обладнанням. У ванній та санвузлі потрібно попередньо розмітити підлогу для «обходу» місць розташування сантехніки.

    Укладання трубопровідного контуру

    Для облаштування теплої підлоги можна використовувати різні види труб, але практично завжди беруть металопластик або зшитий поліетилен. Складаючи схему контуру опалення, необхідно обмежувати довжину одного відгалуження - 100 метрів. Одна петля (від виходу з колектора до зворотного входу в гребінку) в окремій кімнаті повинна виконуватись із цільної труби. Крок між трубами слід робити близько 25-35 см. До стін слід залишати відстань 10-15 см. До армованої сітки трубу потрібно закріпити хомутами або дротом.


    Існує кілька варіантів укладання труб водяної теплої підлоги, серед яких виділяють два найпоширеніші:

    • Паралельний («змійкою»). В даному випадку трубу укладають звивистими лініями, які взаємно паралельні - контур тягнеться від краю кімнати до іншого, а потім повертається назад. При такій схемі ділянки з водою, що остигає, йдуть паралельно ще гарячим лініям. І тут початок контуру краще робити біля «холодних» (зовнішніх) стін. Паралельну схему застосовують для невеликої або середньої площі кімнати.
    • Спіральний («равликом»). Труби укладаються по спіралі, причому "подача" та "повернення" також йдуть паралельно одне одному. Контур замикається в центрі приміщення, а початок та кінець труби під'єднані до колектора. Цей варіант найбільше підходить для великих кімнат.

    Як підключити труби до системи

    Перед тим як підключити теплу підлогу до опалення в приватному будинку, слід підключити всі відгалуження труб до колектора. Цей пристрій розподіляє потоки теплоносія та регулює температуру. Водяні гребінки встановлюють у місці виходу кінців усіх труб. "Подачі" приєднують до вихідних патрубків колектора, а "зворотки" - до вхідного вузла. До загального штуцера вихідних патрубків гребінки приєднується труба, що йде від виходу котла (по ній подається гаряча вода), а штуцер із вхідними патрубками колектора з'єднують із трубою, що йде до входу в котел (по ній повертається остиглий теплоносій).


    Виходячи з кількості відгалужень (кімнат), вибирають гребінку з відповідним числом патрубків. Управління температурним режимом контурів здійснюється регуляторами, встановленими в вузлі, що дозволяє індивідуально регулювати температуру у всіх приміщеннях. Колектор кріплять на стіну за допомогою дюбель-цвяхів, при цьому саму гребінку приховують за фальш стінкою або в спеціалізованій шафі.

    Важливо! Для підключення труб до колекторного вузла використовують допоміжну запірну арматуру та фітинги (у вигляді євроконусів, клапанів, термоголовок з температурними датчиками), які вибираються, виходячи з діаметра патрубків на гребінці та трубі.

    Завершальний етап


    Після складання та підключення водяної теплої підлоги слід протестувати систему обігріву на герметичність з'єднань та стиків. Якщо течі немає та опалення працює ефективно, слід вимкнути котел та насос, залити підлогу стяжкою, а потім укласти підлогове покриття. Відзначимо, що запускати теплу підлогу можна мінімум через 3-4 тижні, щоб уникнути пошкодження фінішного шару підлоги.

    Висновки

    Водяна тепла підлога - відмінне рішення для основного опалення або допоміжного обігріву окремих приміщень. Важливо лише грамотно скласти проект, вибрати відповідну схему укладання труб, якісно виконати монтаж та підключення трубопровідних контурів та іншого обладнання.

    Вам також може бути цікаво
    Щоб підтримувати стабільний тиск у системах водопостачання різних типів, застосовується гідроакуму

    Статті

    calendar 05.12.2021
    eye (50398)
    Сьогодні у переважній більшості приватних будинків, а також у багатьох міських квартирах роблять і

    Статті

    calendar 06.12.2021
    eye (26697)
    Після проведення бурових робіт і облаштування свердловини, наступним на черзі постає питання автомат

    Все про насоси

    calendar 01.04.2019
    eye (16703)