close
uk
Як правильно встановити циркуляційний насос у приватному будинку?

Як правильно встановити циркуляційний насос у приватному будинку?

calendar 16.11.2021
eye 7742
Статті

Зміст:

  • Вибір місця для монтажу водяного насосу
  • Правильні схеми встановлення насосів
  • Як здійснити електричне підключення
  • Перевірка та налаштування
  • Встановлення двох і більше насосів
  • При облаштуванні систем опалення в приватних будинках або квартирах можуть встановлюватися одноконтурні або двоконтурні котли. У кожному з цих випадків нагнітання потоку теплоносія в трубному контурі забезпечується за рахунок водяного внутрішнього насоса. Однак його потужності практично завжди недостатньо для швидкої циркуляції нагрітої води та ефективної роботи опалювальної системи.

    З цієї причини багато домовласників вирішують встановити додатковий водяний насос для опалення, який забезпечує примусовий рух потоку рідини трубами. А деякі моделі навіть сприяють регулюванню температури. Для цього використовуються спеціалізовані циркуляційні насоси, які розраховані на постійну роботу протягом тривалого часу. Це забезпечується завдяки унікальній внутрішній будові.

    На цю тему корисною також буде стаття: «Як вибрати циркуляційний насос» Багато домовласників, які вирішують самостійно робити систему опалення, обов'язково запитують себе: як правильно встановити циркуляційний насос у приватному будинку? Пропонуємо розглянути, де краще розташовувати та як підключати насосний пристрій.

    Вибір місця для монтажу водяного насосу

    Головною перевагою циркуляційних насосів є стійкість до високого нагрівання рідини, що транспортується. Відсутність обмежень також стосується і гідравлічних показників - насосні агрегати можуть експлуатуватися в системах із внутрішнім тиском до 3 атмосфер - найбільший показник для опалювальних трубопровідних контурів.

    Якщо ви вибираєте, де встановити циркуляційний насос, найкращим місцем стане ділянка біля самого котла, до основних відгалужень контуру труб. Як правило, для вбудовування насосного агрегату краще вибрати обернено, оскільки в цьому випадку спостерігаються мінімальні ризики для приладу. Якщо опалювальна система розділена на два або більше контурів (наприклад, по кімнатах або поверхах), рекомендується встановлювати окремий насос на кожне відгалуження. Це дозволить розширити можливості опалювальної системи при контролі за окремою ділянкою, що сприяє економії ресурсів та трудовитрат.

    Найважливішим моментом у встановленні циркуляційних насосів є спрямованість ротора. У разі вертикального розташування систему рекомендується переробити. При монтажі слід враховувати потік рідкого теплоносія трубопроводом. Для визначення потрібного напрямку корпус насосних пристроїв виробники завжди наносять стрілку. Сам принцип установки вже буде не такий важливий. Потрібно лише вивчити інструкцію для перевірки можливості використання конкретного циркуляційного насоса у певній схемі. Вибираючи потрібну модель приладу, слід враховувати зниження потужності при негоризонтальном розташуванні.

    Правильні схеми встановлення насосів

    При облаштуванні опалювальних систем часто використовують установку циркуляційних насосів на байпас. Така схема забезпечить роботу системи у разі відключення електроенергії. Також це рішення буде корисним у разі виникнення несправностей циркулятора — байпас дозволяє міняти деталі без необхідності зливати воду з контуру.

    Для облаштування байпасу потрібно трохи більше місця. Створюючи обв'язку із примусовою циркуляцією теплоносія, рекомендовано робити окрему ділянку трубопроводу для вбудовування насосного агрегату. Складання системи залежить від типу кріплень та матеріалу труб. У випадку з пластиковим трубопроводом зварювання виконується дуже швидко, а у випадку з металевим контуром установка насоса на опалення в приватному будинку потребує складнішого зварювання. Разом із насосом, ділянка байпасу передбачає монтаж фільтра грубого очищення води, що відсікають крани (для перемикання потоку рідини).

    При облаштуванні контуру важливо правильно виконати розрахунки довжин. Загалом робота складається з наступних дій:

    1. Підготовка: спочатку необхідно підібрати та закупити відповідні комплектуючі.
    2. Вибір інструментарію: для монтажу необхідні газові ключі, силіконовий герметик, зварювальне обладнання (за потребою).
    3. Заміри, розкрий: за виконаними розрахунками довжини потрібно продумати, яким чином з'єднуватимуться елементи байпасу, а потім підготувати трубки потрібних габаритів.
    4. Монтаж. Спочатку на різьбові з'єднання насоса, кранів і фільтра намотують клоччя, а потім збирають петлю при неповному закручуванні гайок. Якщо всі з'єднання виконані правильно, петля затягується, а конструкція зварюється. Потім закріплюють нижню частину (основний контур трубопроводу), тут важливо з'єднувати згони. Після цього надійно затягують усі гайки, промазуючи герметиком кожен стик.

    Після закінчення монтажу слід виконати перевірку – для цього обв'язка заповнюється теплоносієм.

    Як уже зазначалося, перед циркуляційним насосом слід встановлювати грязь, який затримуватиме тверді частинки, що накопичилися в рідкому теплоносії. Збірне барило потрібно розташовувати внизу, що дозволить мінімізувати ризик можливого забруднення системи.

    Як здійснити електричне підключення

    Переважна більшість циркуляційних насосів для опалювальних систем працює від побутових мереж 220 вольт. Для увімкнення часто використовуються звичайні вилки, при цьому для насосів бажано виділяти окрему лінію живлення. Для цього потрібен 3-провідний кабель, вилка та розетка з трьома контактами. За бажанням харчування можна організувати безпосередньо за допомогою клем, які ставлять під кришку на висновки з відповідними літерами, при цьому дроти розділяють за кольором:

    • N - нульовий провід, зазвичай пофарбований блакитним кольором (цілком або частково);
    • Заземлення позначається особливим зеленим значком (іноді поєднання зеленого та жовтого);
    • L — провід із фазою, може мати практично будь-яке забарвлення (крім вищевказаних).

    Після створення зв'язку монтажна коробка закривається і затягується гвинтами, в деяких випадках може знадобитися обробка силіконовим герметиком. Довжину кабелю необхідно розрахувати, щоб вистачило до роз'ємів живлення. Стан насосного агрегату багато в чому визначає роботу системи опалення, тому бажано зробити резервну подачу електроенергії. Як правило, для цього встановлюють стабілізатор із вбудованою або зовнішньою акумуляторною батареєю.

    Перевірка та налаштування

    Після закінчення монтажу система заповнюється водою, потім із контуру видаляється повітря, після чого проводиться тестовий запуск. Циркуляційні насоси практично завжди надходять у продаж із налаштуваннями за замовчуванням. Їхня заміна є необов'язковою, але за певних умов це все ж таки доведеться зробити. Самостійно вносити зміни не рекомендується, тому краще запросити спеціаліста або проконсультуватися з професіоналом.

    Встановлення двох і більше насосів

    Використання одразу кількох циркуляційних насосів є обов'язковим при облаштуванні системи опалення з різними контурами (наприклад, на різні приміщення), особливо якщо йдеться про водяне тепле поле. Це пов'язано з великою довжиною трубопровідних ліній, через яку штатні насоси в котельному устаткуванні не здатні повноцінно «видавлювати» теплоносій.

    Використання кількох насосів дає такі переваги:

    • підвищення ККД опалювальної системи;
    • гарантія швидшого прогрівання повітря в приміщеннях навіть при збільшенні опалювальної площі;
    • вирівнювання показників температури у трубопровідних лініях;
    • мінімізація ризику занедбаності контуру;
    • зменшення витрат на роботу котлів;
    • можливість застосування труб невеликого діаметра.

    При використанні кількох циркуляторів особливо важливо правильно підключити насос до системи опалення, щоб кожен контур отримував необхідний потік гарячої води.

    Вам також може бути цікаво
    Щоб підтримувати стабільний тиск у системах водопостачання різних типів, застосовується гідроакуму

    Статті

    calendar 05.12.2021
    eye (50397)
    Сьогодні у переважній більшості приватних будинків, а також у багатьох міських квартирах роблять і

    Статті

    calendar 06.12.2021
    eye (26696)
    Після проведення бурових робіт і облаштування свердловини, наступним на черзі постає питання автомат

    Все про насоси

    calendar 01.04.2019
    eye (16703)