close
uk
Як відкачати воду з підвалу

Як відкачати воду з підвалу

calendar 05.03.2022
eye 5638
Статті

Зміст:

  • Види насосів для відкачування води
  • Особливості
  • Переваги та недоліки кожного
  • Висновки
  • Затоплення підвалу - часта проблема як у багатоквартирних, так і в приватних будинках. Якщо гідроізоляція будівлі виконана неправильно або взагалі відсутня, вода неминуче буде накопичуватися нижче рівня грунту. Найсерйозніші затоплення трапляються у міжсезоння, під час сильних дощів. Важливо якнайшвидше прибрати з підвалу брудну воду, інакше запах цвілі та постійна вогкість у будинку забезпечені.

    Вичерпувати рідину вручну довго і важко, тому варто подбати про механізацію процесу. Найбільш ефективне відкачування води з підвалу за допомогою насоса. Сьогодні ми поговоримо про те, які види обладнання підходять для вирішення проблеми підтоплення найкраще!

    Як відкачати воду з підвалу?

    Види насосів для відкачування води

    Якщо йдеться про видалення рідини з підвалу, в жодному разі не можна використовувати свердловинні, колодязні та інші насоси, розраховані на перекачування чистої води. Вони просто не здатні витримати потік великої кількості зважених частинок, дрібних каменів та сміття. Яке обладнання підходить для перекачування забруднених, в'язких рідин?

    • Фекальні насоси . Належать до категорії найбільш потужних та продуктивних пристроїв. Розраховані на переміщення сильно забруднених стоків, у яких зустрічаються тверді частки. Міцний робочий равлик пристрою витримує попадання дрібного каміння, інших домішок. Сучасні виробники випускають поверхневі, напівзанурювальні та занурювальні моделі.
    • Дренажні насоси . Дозволяють викачати забруднену воду швидко та ефективно. Не можуть замінити каналізаційні агрегати, але у випадку з підвалом це не має значення. Виробники пропонують поверхневі та занурювальні варіанти. Такі помпи залишаються найбільш популярними серед споживачів, але їхня покупка не завжди вигідна в довгостроковій перспективі.
    • Дренажно-фекальні насоси . З успіхом застосовуються для відкачування стічної води будь-якого типу, включаючи брудну воду із затоплених льохів, підвалів. Поєднують у собі особливості та переваги обладнання двох попередніх типів. Випускаються у вигляді поверхневих, напівзанурювальних та занурювальних пристроїв.

    Варіантів того, як відкачати воду без насоса мало: можна вичерпувати рідину відром, піднімаючи його на мотузці, або використовувати садовий шланг як простий сифон. У другому випадку висота підйому стоків не повинна бути великою. Для цього шланг можна пропустити у вентиляційний отвір підвалу.

    Особливості

    Оскільки фекальні та дренажно-фекальні насоси розраховані на перекачування не лише забрудненої води, а й каналізаційних стоків, деякі моделі мають вбудовані леза. Якщо включення м'які, то їх розбивають лопасті крильчатки, а твердіші подрібнюють ножі. Це гарне рішення, якщо необхідно викачати застійні відходи, в яких можуть міститися засоби особистої гігієни. Але якщо планується використовувати насос для відкачування води з підвалу, то ця опція, швидше за все, не знадобиться.

    Більшість моделей здатні перекачувати стоки, де є сміття фракцією до 5 мм. Для відсікання інших домішок на вхідному патрубку передбачена спеціальна решітка. Якщо у підвалі може бути більше сміття, вибирайте моделі з маркуванням «Ф» (включення до 30 мм) або «Н» (до 50 мм).

    Занурювальні пристрої всіх типів зазвичай встановлюються стаціонарно, включаються користувачем або спрацьовують автоматично при надходженні води. Функціонують практично безшумно, але монтаж, ремонт та обслуговування таких насосів дорожчі. Особливо незручно встановлювати пристрій вже у затоплений підвал. У цьому випадку спочатку можна скористатися поверхневим пристроєм (наприклад, орендованим), а після висихання льоху змонтувати занурювальне.

    Напівнавантажувальні агрегати встановлюються на спеціальний поплавець, який постійно підтримує розтруб під водою, а моторний блок – над нею. Також до цього класу відносяться пристрої, що кріпляться на стіну льоху. Зовнішні (поверхневі) насоси найпростіші в монтажі та обслуговуванні, але недорогі моделі працюють досить гучно. Це ж стосується напівзанурювальних насосів. Щоб періодичне включення пристрою не завдавало незручностей, варто вибирати продукцію відомих виробників у середній ціновій категорії або дорожче. Такі насоси, як правило, оснащені кожухом, що поглинає вібрацію та шум.

    Зверніть увагу на наявність систем захисту. Бажано, щоб насос мав запобіжник від сухого ходу та перегріву. Цікавить, як відкачати воду з підвалу автоматично? Вибирайте із моделей зі спеціальним вимикачем-поплавцем. Такі пристрої зручні для встановлення на підприємствах, у будинках будь-якої поверховості. Система проста: коли вода досягає певного рівня, насос самостійно вмикається, а після осушення приміщення відключається (кулька у вимикачі-поплавці перекочується та замикає ланцюг). Це особливо актуально, якщо ви рідко заглядаєте до підвалу, надовго їдете або живете в будинку лише сезонно. Для зовнішніх насосів важливим параметром залишається місце установки. Зазвичай пристрої для осушення підвалів монтують у приміщенні. В цьому випадку немає сенсу переплачувати за герметичність його встановлення, але, всеж важливо захистити насос від впливу підвищеної вологості та інших несприятливих факторів.

    Переваги та недоліки кожного

    Тип насосного обладнання Переваги Недоліки
    Фекальні помпи Виняткова надійність, довговічність. Здатність перекачувати навіть дуже забруднені стоки. Універсальність (обслуговування септиків, вигрібних ям, льохів, підвалів, водойм тощо). Відносно висока вартість, порівняно з пристроями інших типів. Більша вага та габарити (корпус зазвичай виготовляється зі сталі або чавуну).
    Дренажні насоси Низька ціна. Мала вага та габарити (корпус виготовляється із пластику або нержавіючої сталі). Проста конструкція, що полегшує обслуговування. Занурювальні моделі можуть обслуговувати навіть підвали з великою глибиною та/або перепадом висот, складним плануванням. Поверхневі моделі обслуговують глибину до 5 м без перепаду висот і не розраховані на постійну роботу (осушення підвалу до 2-3 разів на рік).
    Фекально-дренажні насоси Найбільш універсальний варіант, здатний замінити як фекальний, так і дренажний насос. Необхідно уважно вибирати модель та тип виконання пристрою.

    Висновки

    Насосне обладнання допоможе впоратися із періодичним затопленням підвалу. Щоб зробити правильний вибір, слід враховувати власний бюджет, глибину, обсяг та планування підвалу, наявність сміття у стоках.

    Якщо ви шукаєте, чим відкачати воду з підвалу, і не плануєте використовувати насос для інших завдань, оптимальним рішенням стане дренажний агрегат. Для багатоповерхового будинку буде потрібна занурювальна модель, а в приватному секторі можна обійтися поверхневою. Якщо потрібний більш надійний і універсальний пристрій, варто віддати перевагу фекально-дренажному насосу. Для періодичного використання у підвалах та льохах найбільш зручні поверхневі моделі.

    Потрібна помпа з справді великим робочим ресурсом? Тоді ваш вибір – фекальний насос. Він впорається навіть із максимально забрудненими та в'язкими стоками. Для підвалу будинку підійде поверхнева модель. Щоб гарантовано вибрати найкращий варіант, варто додатково проконсультуватися із досвідченим продавцем.

    Вам також може бути цікаво
    Щоб підтримувати стабільний тиск у системах водопостачання різних типів, застосовується гідроакуму

    Статті

    calendar 05.12.2021
    eye (50403)
    Сьогодні у переважній більшості приватних будинків, а також у багатьох міських квартирах роблять і

    Статті

    calendar 06.12.2021
    eye (26699)
    Після проведення бурових робіт і облаштування свердловини, наступним на черзі постає питання автомат

    Все про насоси

    calendar 01.04.2019
    eye (16708)