close
uk
Підбір гідроакумулятора.  Порада фахівця

Підбір гідроакумулятора. Порада фахівця

calendar 08.11.2019
eye 5681
Статті

Зміст:

Для надійної та довговічної роботи автономної системи подачі води необхідно дібрати оптимальні, якісне обладнання. Система автоматичного водопостачання зазвичай складається з джерела води (свердловина, колодязь), насоса, автоматики і гідроакумулятора. Щоб уберегти обладнання та водопровід у цілому від передчасного виходу з ладу, використовують гідроакумулятор. І це багато в чому залежить від правильного вибору гидробака.

Так що ж таке гідроакумулятор? Це пристрій, призначений для накопичення рідини під тиском. Монтується в систему водопостачання з метою підтримання постійного тиску рідини і захисту насоса від частих включень, у разі невеликого споживання рідини. Гидроаккумулятор складається з металевого бака, еластичної мембрани, фланця. Мембрана ділить бак на дві області. Всередині першої — вода, що подається під тиском насоса. Друга область заповнена повітрям, що виштовхує рідину назад у систему. Насос подає рідину всередину бака доти, поки тиск у першій і другій області не вирівняється. Протока по трубопроводу припиниться, автоматика (реле тиску) зробить відключення насоса. Зворотний клапан утримує закачаний обсяг води в системі, заважаючи їй витекти назад у свердловину. Таким чином досягається певний натиск у системі без роботи насоса. Насос вмикається при відкритті крана і падінні напору в системі до певного рівня, який задається в настройках автоматики. Тиск повітря в гидроаккумуляторе регулюється шляхом закачування звичайним насосом (повинно бути не менше 1,5bar). Для цього передбачено ніпель.

З усього названого вище можна виокремити три основні функції, які виконує гідроакумулятор:

  • Накопичення води під тиском, що зменшує частоту ввімкнення насоса і запобігає різкі перепади тиску води в крані;
  • Захист водопроводу й обладнання від гідроудару під час вмикання і вимикання електронасоса;
  • Зміст запасу води. У разі вимкнення електроенергії деякий час ви зможете користуватися водою з крана навіть з електронасоса, що не працює. Тиск і запас води будуть поповняться з гідроакумулятора. Кількість води буде залежати від обсягу бака.

Гідроакумулятори виготовляють з якісного чорного листового металу, пофарбованого всередині та зовні порошковою фарбою, або з нержавілого металу. Бак з нержавіючої сталі виключає процес корозії металу. Це може бути актуально, якщо обладнання знаходиться не в утепленому приямку в зимовий час, що призводить до конденсату, або пошкодження шару фарби. Тоді бак з чорного металу втратить свої властивості та швидко зіпсується. Але ціна на "нержавійку" на порядок вище. Залежно від фірми виробника і моделі бака, товщина стінки може різнитися. Від цього параметра залежить максимальний робочий тиск. Для побутових гідроакумуляторів оптимальна товщина стінки 0,8-1 мм, що відповідає 8-10 бар.

Гідробаки найчастіше пофарбовано в блакитний і червоний колір. Червоні — це розширювальні баки, що застосовуються в системах опалення, блакитні — для водопостачання. Головна відмінність — це температура рідини, яку вони можуть акумулювати. Розширювальні баки розраховано на температуру води понад 100 ⁰С.

За способом монтажу гідробаки бувають горизонтальної установки і вертикальної. Ємності горизонтального варіанту установки мають майданчик для кріплення поверхневого насоса. Головною перевагою вертикального бака є те, що при однаковому обсязі він займає менше корисної площі. Фланець знаходиться на дні бака, тому у вертикального гідроакумулятора відбувається повний водообмін, відсутній застій води у разі невеликого використання.

Одним з найважливіших елементів гідроакумулятора є мембрана. Це основа працездатності та надійності накопичувача. Мембрани бувають різних форм і розмірів, від круглих до грушеподібних. Єдиного стандарту за формою немає. Мембрани здебільшого універсальні та взаємозамінні в разі виходу з ладу. Головне — дібрати однакові за розміром фланця й обсягом бака. Залежно від матеріалу виготовлення за кольором є чорні, сірі, жовті.

Мембрани за матеріалом виготовлення поділяються на три основні типи:

  • EPDM гума — найбільш поширений і універсальний матеріал для виготовлення мембран. Витримує до 100 тис циклів, довговічний, може використовуватися для водопостачання при температурі до 99 ⁰С.
  • Butyl — синтетична бутилова гума. До 60 тис циклів динамічних навантажень при температурі до 99 ⁰С.
  • Гума з натурального каучуку — найбільш еластична гума з температурою функціонування до 40 ⁰С, має низькі показники динамічної стійкості.

Після вибору, з якого матеріалу бак, його типу (вертикальний або горизонтальний), матеріалу мембрани, залишилося визначитися з об’ємом гідроакумулятора. Розрахувати необхідний об’єм гідробака можна спрощеним способом і за допомогою формули. Щоб визначити оптимальний об’єм бака, необхідно правильно вибрати насос. Він повинен видавати бажаний обсяг води і натиск.

Спрощений спосіб розрахунку об’єму гідроакумулятора ґрунтується на потужності насоса і нехтує іншими критеріями вибору, тому результати дуже приблизні.

  • 600 Вт — 24 л;
  • 1000 Вт —- 50 л;
  • 1500 Вт — 100 л;
  • 2500 Вт — 300 л.

Більш точний спосіб розрахунку — за допомогою формули:

  • об’єм гідроакумулятора в літрах;
  • Q — максимальна витрата води, одиниці виміру л/хв. Кількість точок розбору не враховуємо;
  • А — кількість допустимих включень насоса;
  • тиск ввімкнення насоса;
  • тиск вимикання насоса;
  • тиск повітря в гидроаккумуляторі.

Наведемо приклад для розрахунку. Вихідні дані: максимальна витрата 35 л/хв (Q), кількість допустимих ввімкнень у заглиблювальних насосів — 20 ввімкнень за годину (A), параметри ввімкнення і вимикання виставлюють на автоматиці 1,5bar (), 3,5bar (), попереднє закачування повітря в гидроаккумуляторі 1,5 bar (). Підставляємо значення в формулу:

Підставивши зазначені параметри в формулу і провівши розрахунки, ми визначили, що оптимальним вибором буде гідроакумулятор об'ємом 50 л.

Для користувачів важливо пам'ятати, гідроакумулятор для водопостачання при нормальній роботі вміщує в себе води до 50 % від заявленого об’єму, решту простору займає повітря. У баку на 100 л буде до 50 л води. Фахівці рекомендують вибирати бак з невеликим запасом, якщо є додаткове місце для його установки.

Якщо у вас є сумніви або питання під час добирання гідроакумулятора, звертайтеся за допомогою до фахівців. Придбати гидробак можете на нашому сайті.

Вам також може бути цікаво
Щоб підтримувати стабільний тиск у системах водопостачання різних типів, застосовується гідроакуму

Статті

calendar 05.12.2021
eye (50432)
Сьогодні у переважній більшості приватних будинків, а також у багатьох міських квартирах роблять і

Статті

calendar 06.12.2021
eye (26706)
Після проведення бурових робіт і облаштування свердловини, наступним на черзі постає питання автомат

Все про насоси

calendar 01.04.2019
eye (16712)