close
uk
Як вибрати розширювальний бак для системи опалення

Як вибрати розширювальний бак для системи опалення

calendar 12.12.2021
eye 5110
Статті

Зміст:

  • Пристрій та принцип роботи
  • Конструкція відкритих ємностей
  • Особливості закритих баків
  • Мембранні розширювальні ємності
  • Як підібрати
  • Монтаж бака
  • Основні бренди
  • Висновки
  • Розширювальні баки – важливі компоненти будь-якої системи опалення, які відповідають за компенсацію температурного збільшення обсягу теплоносія. Як показує практика, у разі підвищення температури на 10 градусів обсяги води збільшуються на 0.3%. Рідини є майже стисливими, тому при такому розширенні виникає необхідність кудись подіти надмірний обсяг. Для цього і використовуються розширювальні резервуари, куди потрапляє «зайва» гаряча вода, поки не охолоне і не зменшиться в обсязі. Такий принцип перешкоджає попаданню в трубопровід повітря та утворенню повітряних пробок, що згубно впливало б на трубопровід.

    Що являє собою дана ємність, як вибрати розширювальний бак для опалення та грамотно виконати монтаж? Пропонуємо разом розібратися у цих питаннях.

    Пристрій та принцип роботи

    У водопостачання та системі опалення звичайно використовуються розширювальні бачки відкритого, закритого або мембранного типу. Кожен варіант має свої особливості.

    Конструкція відкритих ємностей

    Дані резервуари використовують у системах, у яких теплоносій циркулює природним чином. Вони представлені звичайними відкритими ємностями, дно яких виконано зі спеціальним з'єднувачем із загальним трубопроводом. Резервуар розміщують у найвищій точці контуру. Така особливість вимагає періодичного підйому на горище, сходову клітку або покрівлю, щоб перевірити рівень води. Також у такому разі потрібно робити теплову ізоляцію бака, щоб теплоносій у ньому не остигав.

    Як влаштований розширювальний бак? Для виготовлення таких резервуарів зазвичай використовують листову сталь, формою роблять прямокутним або циліндричним, вгорі роблять оглядовий люк. Щоб надлишки рідини видалялися і не стали причиною розриву, у верхній частині ємності є вихідний патрубок, до якого приєднують переливну трубку, виведену назовні.

    Відкритий розширювальний бачок підтримує об'єм теплоносія в опалювальному контурі при зміні температури, а також заповнює кількість рідини у разі витоку, обмежує гідравлічний тиск у системі, скидає зайву воду в каналізацію у разі переповнення, керує роботою підживлювальних пристроїв, видаляє повітря з трубопроводу.

    >

    Мінус таких ємностей – громіздкість, через які відбувається марна втрата тепла. Якщо теплоносій у контурі охолоджується надмірно, через бачок починає надходити повітря, посилюючи внутрішню корозію труб. Через ці недоліки відкриті резервуари використовуються в сучасних комплексах опалення досить рідко.

    Особливості закритих баків

    Такі резервуари можуть використовуватися і у відкритому контурі опалення з природною циркуляцією води, і в закритій системі з примусовим нагнітанням теплоносія. Завдяки таким ємностям лінії опалення не контактують із навколишнім середовищем, тому гаряча вода циркулює без домішки агресивного газу, що викликає корозію, що збільшує термін служби котлів та труб. До того ж у контурі може створюватися більш високий тиск без підживлення, адже витоку води виключаються.

    Закриті розширювальні бачки найчастіше ставлять у котельні, тому немає необхідності їх утеплювати. Дані резервуари герметичні, виконані з автоматичним або ручним клапаном для видалення повітря, що накопичилося. Для автоматичного контролю наповнення водою система обладнана манометром для вимірювання внутрішнього тиску.

    Мембранні розширювальні ємності

    Дані баки представлені сучасними пристроями, що мають автоматичний режим роботи. Головною особливістю є наявність усередині еластичної гумової мембрани, що розділяє резервуар на дві частини: одна призначена для стисненого повітря, інша – для теплоносія. Завдяки такій конструкції та унікальному принципу дії вдалося суттєво зменшити габарити та вагу бака, який легко поміщається під корпусом двоконтурних котлів.

    Принцип дії мембранної ємності є досить простим:

    • Коли вода нагрівається, відбувається її розширення, зайва рідина потрапляє в розширювальний резервуар, витісняючи і стискаючи повітря, що підвищує тиск (це відображається на манометрі).
    • Коли теплоносій остигає, він зменшується в об'ємах, тому стиснене повітря всередині бачка витісняє його назад у трубопровід.
    • Якщо тиск всередині резервуару стане критичним через сильне нагрівання води, насос для котла автоматично відключиться. Повторно запустити систему можна лише при зниженні тиску повітря.

    Мембранний розширювальний бачок може оснащуватись мембраною двох типів:

    • Змінною. При пошкодженні (розриві) можна просто поміняти мембрану, при цьому теплоносій розташований усередині гумового виробу без контакту з металевим балоном, що запобігає корозії.
    • Незмінний. Якщо порушена цілісність мембрани, потрібно повністю міняти бачок. У цьому випадку вода стикається з металевими стінками, сприяючи корозії та зменшуючи термін служби резервуару.

    До переваг мембранних закритих ємностей відносять невеликі габарити, відсутність випаровування теплоносія, мінімальні втрати тепла, можливість підтримання підвищеного тиску в контурі опалення.

    Як підібрати

    Перед тим, як вибрати розширювальний бак, необхідно визначити об'єм теплоносія у всьому опалювальному контурі. Це необхідно визначення рекомендованого обсягу резервуара. На практиці при нагріванні до +80 °С вода збільшується в обсязі на 5%, для безпечного та тривалого функціонування бажано брати передбачити запас ще 5%. Виходить, якщо система вміщує 80 літрів, то нам потрібна ємність на 7-9 л.

    Як підібрати розширювальний бак, якщо невідомий вихідний об'єм теплоносія? Для розрахунку повного об'єму рідини в опалювальній системі потрібно врахувати місткість котла, підключених до системи приладів, труб. Для агрегатів дані вказані у технічних паспортах, а місткість трубопроводу розраховується, виходячи з внутрішнього діаметра та довжини, за формулою: V = (π • D2/4) • L (π = 3.14).

    Як розрахувати розширювальний бак для опалення з великою кількістю розгалужень? Для цього використовують складнішу формулу: Vn = (Ve + Vv) • (Pe + 1) / (Pe – Po), де:

    • Vn – об'єм мембранної ємності для конкретної системи опалення;
    • Ve – об'єм води при температурному розширенні (розраховується шляхом множення повного об'єму теплоносія та об'ємного температурного коефіцієнта; для нагрівання води до +40 °С коефіцієнт дорівнює 0.75, +50 °С – 1.18, +60 °С –1.68, +70 °С – 2.25, +80 ° С – 2.89, +90 ° С – 3.58, +100 ° С – 4.34); якщо як теплоносій використовується 10%-ний тосол, то коефіцієнт множать на 1.1, якщо 20%-ний – на 1.2 тощо;
    • Vv - обсяг води, який спочатку утворюється в розширювальній ємності через гідростатичний тиск (називають водяним затвором); як правило, цей обсяг дорівнює 0.5% від сумарного об'єму системи (мінімум 3 літри);
    • Ро – показник статичного тиску в системі (10-метрова висота трубопровідного контуру створює тиск 1 атм.);
    • Ре - підсумковий тиск, який утворюється за рахунок запобіжних клапанів; якщо робочий параметр клапана до 5 атм., то Ре = (Р Клап - 0,5 атм.), При робочому показнику більше 5 атм. Ре = (0.9 • Клап).

    Монтаж бака

    Багато домовласників часто запитують, як правильно встановити розширювальний бак? Монтаж багато в чому залежить від типу резервуару. У випадку з відкритою розширювальною ємністю потрібно з'єднати патрубок з нарізним різьбленням (у днище бачка) і трубу контуру опалення в найвищій його точці. Якщо говорити про закриті баки, то їх треба навпаки ставити на обернену, де тиск є мінімальним.

    Як встановити резервуар закритого типу? Процес монтажу складається з наступних етапів:

    1. Встановлення та закріплення самого бака на стіні або підлозі.
    2. Врізання у зворотну лінію опалювального трубопроводу з використанням труби, діаметр якої збігається з входом у розширювальну ємність. При прокладанні труб із поліпропілену слід впаяти відповідний трійник, у випадку з металопластиком потрібно розрізати трубу та вставити трійник з фітингами, при металевих трубах – вварити патрубок із різьбленням.
    3. На різьблення врізки нагвинтити кран, що відсікає, з роз'ємною американкою, яку приєднують з різьбовою частиною вхідного патрубка мембранного бачка. Після підключення обов'язково потрібна перевірка тиску повітряної частини резервуара, і при збігу показника з паспортним значенням відкривається кран, що відсікає, для впуску води в систему. При цьому частинки повітря самі вийдуть із контуру за допомогою автоматичного клапана в мембранному баку.

    Також можна продумати систему аварійного зливу ємності (хоча практично вона практично не використовується). Для цього за американкою потрібно вмонтувати трійник, у бічне відгалуження якого вставити спеціальний зливний напівдюймовий краник.

    Багато майстрів-початківців задаються питанням, як закачати повітря в розширювальний бак? Роблять це спеціалізовані сервісні центри, які здійснюють заміну змінних мембран. Якщо гумова частина є незнімною, то повітря закачується тільки в заводських умовах при виробництві розширювальних бачків.

    Основні бренди

    Крім того, що потрібно продумати, як підібрати і як встановити розширювальний бак, слід звернути увагу на виробника. На українському ринку представлені різні торгові марки, серед яких найбільш відомі італійські баки Imera, Aquasystem та українські Aquatica.

    Висновки

    Вибираючи розширювальний бак, слід насамперед враховувати тип опалювальної системи та необхідний обсяг резервуара. Те, який краще бак вибрати, залежить від матеріалу виготовлення та бренду виробника. Всі ці рекомендації діють також і в тому випадку, якщо ви бажаєте зрозуміти, як вибрати розширювальний бак для водопостачання.

    Вам також може бути цікаво
    Щоб підтримувати стабільний тиск у системах водопостачання різних типів, застосовується гідроакуму

    Статті

    calendar 05.12.2021
    eye (50400)
    Сьогодні у переважній більшості приватних будинків, а також у багатьох міських квартирах роблять і

    Статті

    calendar 06.12.2021
    eye (26698)
    Після проведення бурових робіт і облаштування свердловини, наступним на черзі постає питання автомат

    Все про насоси

    calendar 01.04.2019
    eye (16707)