close
uk
Як вибрати насос для басейну

Як вибрати насос для басейну

calendar 27.01.2022
eye 1677
Статті

Зміст:

  • Призначення насосного обладнання
  • Основні види та характеристики
  • Як підібрати насосне обладнання
  • Висновки
  • Одним із обов'язкових елементів басейнів є насоси. Дані пристрої гарантують безпеку використання водних об'єктів, допомагають з організацією правильного догляду, підтримання чистоти споруди. Існують різні види даного обладнання, через що у багатьох виникають труднощі з тим, як вибрати насос для басейну. Які особливості мають ті чи інші види насосних агрегатів, які характеристики та критерії важливі при виборі конкретних моделей для організації функціонування басейнів? Пропонуємо докладніше розібратися у цих питаннях.

    Призначення насосного обладнання

    Як вибрати насос для басейну

    Як уже зазначалося, існує кілька видів водяних насосів, кожен з яких має виконувати наступну функцію:

    • заповнювати чашу басейну водою;
    • фільтрувати рідину;
    • підігрівати та охолоджувати воду;
    • виконувати циркуляцію рідини;
    • створювати течію або натиск, що важливо при облаштуванні фонтанів, атракціонів;
    • дозувати хімічні реагенти у процесі очищення рідини.

    Без насосного обладнання експлуатувати водні об'єкти було б неможливо, оскільки у стоячій воді з часом неминуче з'являються водорості, бактерії та інші патогенні мікроорганізми. Ці негативні фактори необхідно запобігати, проводячи різні профілактичні заходи, регулярно змінюючи воду, що неможливе без насоса.

    Основні види та характеристики

    Як вибрати насос для басейну

    Щоб зрозуміти, який насос для басейну краще, спочатку слід визначити цілі і призначення, а потім вибрати конкретний вид обладнання. Виходячи з функціональності, всі насосні агрегати поділяються на чотири групи:

    • Циркуляційні. Таке обладнання забезпечує циркуляцію рідини з перекачуванням, фільтрацією, подачею. У комплектацію з пристроями зазвичай входять префільтри, які необхідні затримування великих частинок сміття. Процес очищення вважається досить простим: спочатку вода надходить у скіммер (спеціалізований пристрій для комплексного очищення рідин у басейнах), потім проходить крізь префільтр у баку, що фільтрує, після чого подається в основну чашу басейну.
    • Теплові. Дані агрегати забезпечують виключно зміну температури рідини, що перекачується. Виходячи з моделі, насосне обладнання сприяє нагріванню або охолодженню. Пристрої працюють за принципом конденсації. До основних елементів конструкції можна віднести вентилятори, компресори, випарники, керуючі плати, розширювальні клапани. Теплові насоси для басейнів споживають відносно невелику кількість електричної енергії, при цьому мають високу ефективність дії: при витраті 1 кВт електрики відбувається утворення 12–15 кВт теплової енергії.
    • Дозують. Ці пристрої полегшують санітарне обслуговування басейнів, а їхнє головне призначення — подавати точно вивірену кількість хімічних речовин для ефективного очищення води. Насоси можуть мати ручне або автоматизоване керування. У другому випадку, хімічні реагенти подаються на основі показань датчиків.
    • Напірні. Даний вид насосного обладнання зазвичай застосовують у роботі громадського, рідше – великого приватного басейну. Пристрої дозволяють створювати розважальні зони та споруди: фонтани, водні гармати, масажні плато тощо. Ці агрегати характеризуються високою продуктивністю та відсутністю префільтрів.

    Багато насосів для басейнів вже оснащуються фільтруючими елементами у вигляді паперових картриджів та пісочних фільтрів. Перші вироби мають високу ефективність очищення води, але вони схильні до швидкого забруднення, через що їх потрібно часто змінювати, при цьому паперові картриджі нездатні справлятися з великим обсягом рідини, що очищається. Фільтри пісочного типу більш ефективні, здатні обробляти суттєву кількість води, тому їх використовують для оснащення насосів великих басейнів.

    Як підібрати насосне обладнання

    Як вибрати насос для басейну

    Вибираючи, який насос потрібен для басейну, слід зважати на такі важливі параметри:

    • Тип. Для невеликих водних об'єктів без атракціонів на дачах або заміських ділянках немає потреби купувати напірний насос - досить простого циркуляційного. Підійдуть моделі з паперовими картриджами, що фільтрують. Якщо ж вибирати насос для громадського басейну, потрібно відразу кілька моделей (циркуляційні, теплові, дозуючі) з пісочними фільтрами.
    • Рівень шуму. Надзвичайно важливий параметр, від якого залежить комфорт відпочинку.
    • Рівень захисту. Для продовження терміну служби можна вибирати насосні агрегати з додатковою ізоляцією, автовимкненням під час перегріву та іншими захисними системами.
    • Розташування водяного об'єкта. Якщо басейн знаходиться просто неба, то обов'язково використовувати насос з фільтром, приємною перевагою стане можливість підігріву води.
    • Якість рідини. Для перекачування морської води слід вибирати насосні установки з гідравлічними частинами із бронзи, титану або полімерів, стійких до солей.

    Як вибрати насос для басейну

    Важливими моментами при виборі насосів для басейнів є об'єм водного об'єкта, продуктивність та потужність обладнання. Фахівці рекомендують вибирати насосні установки, продуктивність яких становить близько 25% від загального обсягу басейну, а для великих комерційних об'єктів краще мати відразу кілька пристроїв, що перекачуються. При розміщенні насоса на поверхні (вище лінії води) слід віддати перевагу моделям, що самоусмоктують, які здатні впоратися з високими навантаженнями. Це стосується і фільтраційних насосних агрегатів.

    При покупці теплового обладнання слід уважно вивчати техпаспорт, у якому виробники вказують найкращу робочу кубатуру. Для ефективного прогрівання басейну взимку слід вибирати насоси, розраховані на роботу за низької температури. Купуючи дозуючий агрегат, важливо враховувати показники робочого тиску, продуктивності, типу управління та переліку підтримуваних хімічних реагентів. При виборі напірного пристрою необхідно враховувати призначення (конкретний тип атракціонів). Як правило, для цього вибирають насоси без префільтрів, які здатні перекачувати від 35 кубометрів води на годину.

    Важливо правильно розрахувати потрібні параметри продуктивності насоса. За загальноприйнятими нормами об'єм води, що вміщує басейн, повинен перекачуватися протягом не більше 6 годин. Так, при розрахунку потрібно просто розділити обсяг водного об'єкта на 6. Важливо врахувати, що обладнання не повинно працювати «на межі», тому бажано передбачити певний запас продуктивності 20-35% (залежно кількості води).

    Висновки

    Дотримуючись наведених вище рекомендацій, у вас не виникне проблем з тим, як підібрати найкращу модель насоса для басейну.

    Отримуйте насолоду від плавання в басейні, а з вибором насоса ми допоможемо!

    Вам також може бути цікаво
    Щоб підтримувати стабільний тиск у системах водопостачання різних типів, застосовується гідроакуму

    Статті

    calendar 05.12.2021
    eye (50434)
    Сьогодні у переважній більшості приватних будинків, а також у багатьох міських квартирах роблять і

    Статті

    calendar 06.12.2021
    eye (26709)
    Після проведення бурових робіт і облаштування свердловини, наступним на черзі постає питання автомат

    Все про насоси

    calendar 01.04.2019
    eye (16714)