close
uk
Як вибрати каналізаційну насосну станцію?

Як вибрати каналізаційну насосну станцію?

calendar 27.03.2022
eye 1023
Статті

Зміст:

  • Призначення
  • Пристрій та конструкція
  • Принцип роботи
  • Види
  • Встановлення
  • Висновки
  • Каналізаційна насосна станція (КНС) – пристрій, який забезпечує примусове перекачування стічних вод у септик або централізований колектор. Її установка є доцільною у випадках, коли система з якихось причин не може працювати самопливом. Завдяки насосному агрегату можна забути про проблеми з функціонуванням сантехніки або засміченням в трубах.

    Призначення

    Встановлення каналізаційної станції може бути потрібним з низки причин.

    • Місце зливу знаходиться нижче основної стічної магістралі. Приклад: пральна машина або санвузол на цокольному поверсі. Пристрої побутового типу здатні піднімати стічні води на 7-9 м.
    • Місце зливу знаходиться надто далеко від каналізаційної труби/септика, тому сили самопливу недостатньо для видалення відходів. Приклад: ванна кімната або кухня. Каналізаційна станція здатна перекачувати стоки до 100 м у горизонтальному напрямку.
    • Планується або вже проведено монтаж труб, діаметр яких є недостатнім для функціонування самопливної системи (28-50 мм замість мінімум 100 мм). Приклад: є необхідність повністю приховати труби за оздобленням та перекриттями.
    • Лише силою самопливу стоки переміщаються трубами занадто повільно. Приклад: при проектуванні та монтажі каналізації припущено помилки.

    Як вибрати каналізаційну насосну станцію?

    Пристрій та конструкція

    Щоб розібратися, як вибрати насосну станцію, необхідно ознайомитись з особливостями її конструкції та ключовими параметрами на прикладі побутових моделей.

    Пристрій має вигляд невеликого резервуару у пластиковому корпусі. Усередині знаходиться герметична ємність для стоків, занурювальний насос із зворотним клапаном та поплавець. Додатково може бути вбудований фільтр чи подрібнювач. При виборі станції слід звернути увагу до деякі конструктивні особливості.

    • Кількість патрубків для під'єднання сантехніки. Їх може бути від 2 до 4. Вихідний штуцер лише один. Перед покупкою визначтеся, звідки саме будуть відводитися стоки.
    • Продуктивність. З'ясуйте, на перекачування якогось об'єму рідини розрахований пристрій. Порівняйте цей показник із передбачуваною кількістю стоків. Можна вибрати модель із невеликим запасом.
    • Робоча температура. Побутові каналізаційні станції можуть бути універсальними або призначеними лише для холодних стоків. Останні розраховані на злив води із середньою температурою до 50 градусів. Вони підходять для встановлення на унітаз, раковину, душ. Якщо планується підключення пральної або посудомийної машини, вибирайте термостійку модель – вона витримає вплив стоків, розігрітих до 90 градусів.
    • Тривалість роботи. У найпростіших пристроях насос включається на 10 секунд до спустошення резервуара. Після цього механізм повинен охолонути. Такі варіанти підходять для миття, біде, унітазу. Якщо ж каналізаційна станція встановлюється для ванної, душа, вибирайте потужніші прилади, здатні безперервно працювати до 20-30 хвилин.
    • Подрібнювач. Встановлюється на вході в резервуар і є обов'язковою, якщо станція призначена для унітазу. Ножі швидко подрібнюють фекальні маси, туалетний папір та інші механічні включення. Це знижує навантаження на труби, запобігає виникненню засорів, поломці занурювального насоса. При монтажі станції з іншими сантехнічними приладами наявність подрібнювача є опціональним.

    Принцип роботи

    Принцип роботи таких систем дуже простий. Коли резервуар наповнюється до встановленої позначки, вимикач-поплавець запускає насос, який відправляє стоки далі по трубах. Коли цикл роботи завершується, пристрою потрібна невелика перерва. У цьому ключове значення має обсяг ємності, а тривалість роботи насоса, передбачена виробником.

    Види

    Існує два основних види КНС: промислові та побутові. Перші розраховані на обробку великого обсягу стоків, тому найчастіше встановлюються на підприємствах, котеджних селищах, великих приватних домоволодіннях. Це цілий комплекс обладнання, укладений у міцний корпус наземного або заглибленого зовнішнього монтажу. Побутові насосні станції дуже компактні та призначені для відведення стоків від 1-4 джерел, наприклад, від унітазу, душу та раковини. Подібні КНС також називають сололіфт. Вони монтуються безпосередньо у будинку чи квартирі, наприклад, у просторі під мийкою.

    Встановлення

    Щоб розібратися, як підключити побутову насосну станцію, достатньо мінімальних навичок.

    1. Виберіть місце. Забезпечте безперешкодний доступ до КНС для можливого ремонту та обслуговування. Це особливо актуально при приєднанні пральної або посудомийної машини, кухонного миття. Звідти надходить багато бруду, жиру, дрібного сміття, тому згодом може знадобитися прочистка. Також поруч має бути джерело живлення для насоса, щоб шнур діставав до розетки без зайвого натягу.
    2. Встановлення резервуару. Під КНС бажано підкласти гумовий килимок, який гаситиме вібрації та шум. При цьому притуляти до стіни пристрій не потрібно.
    3. Підключення до труб. Важливо стежити за герметичним приєднанням вхідних та вихідних магістралей. Використовуйте гумові прокладки, перевіряйте систему одразу після запуску. Для організації зливу варто вибрати пластикові або мідні труби - вони мають оптимальні характеристики.
    4. Підключення до розетки та заземлення. Якщо схема трипровідна, подбайте про автоматичний захист аварійного вимкнення.

    Висновки

    Вибір насосної каналізаційної станції нескладний, якщо заздалегідь визначитися з тим, чи стоки якого типу і в якому обсязі необхідно транспортувати. Рекомендується придбати обладнання відомих виробників, особливо якщо ви розраховуєте на мінімальний рівень шуму та безпроблемну експлуатацію протягом багатьох років. Установка КНС можлива своїми руками за наявності мінімальних навичок у монтажі каналізаційних систем.

    Вам також може бути цікаво
    Щоб підтримувати стабільний тиск у системах водопостачання різних типів, застосовується гідроакуму

    Статті

    calendar 05.12.2021
    eye (50403)
    Сьогодні у переважній більшості приватних будинків, а також у багатьох міських квартирах роблять і

    Статті

    calendar 06.12.2021
    eye (26699)
    Після проведення бурових робіт і облаштування свердловини, наступним на черзі постає питання автомат

    Все про насоси

    calendar 01.04.2019
    eye (16708)