close
uk
Види свердловин і види буріння свердловин для води

Види свердловин і види буріння свердловин для води

calendar 24.10.2016
eye 9067
Для буровиків

Зміст:

  • Види буріння свердловин для води
  • Кожен власник приватного будинку і земельної ділянки мріє про власне водопостачання. Переваги цілком очевидні: постійна вода для приготування їжі, для побуту, а також для поливання саду і городу.

    Водопровід — це розв’язання багатьох завдань, але його монтаж досить складна справа. Ідеальним варіантом є буріння свердловин для води. Потреба цих свердловин виникла тоді, коли з'явилася цивілізація. Завдяки сучасним технологіям, методи буріння свердловин постійно оновлюються і поліпшуються, що дає змогу зробити цей процес більш якісним і зручним.

    Існує кілька способів видобування води. Розглянемо їх більш детально:

    • колодязь;
    • абіссінський колодязь;
    • свердловина;
    • артезіанська свердловина.

    Колодязь — досить давній метод видобування води, що поступається сучасним технологіям. Колодязь копають на першому водоносному горизонті, тому кількість води та її якість не завжди може повноцінно задовольнити всі вимоги з водопостачання. Ба більше, це досить трудомісткий процес, оскільки всю роботу з його копання і прочищення виконують «вручну». Дебет води з колодязя, в середньому, становить 0,5 куба на годину.

    Абіссінський колодязь — це найбільш економічний спосіб буріння свердловин для води. Такий вигляд має невелику глибину (до 20 метрів), уважається досить простим, дешевим і надійним способом. Якщо порівнювати його зі звичайним колодязем, то в абіссінський колодязь не потрапляють пил і поверхневий бруд.

    Свердловина є більш прогресивним методом видобування води, оскільки буриться на більш глибокі водоносні пласти. Різновиди свердловин: фільтрові та безфільтрові (артезіанський тип). Фільтрова свердловина має на увазі наявність фільтра (поліпропіленового, нержавіючого і т. ін.), який ставиться на водоносний пісок (пливун). Як правило, це автоматизований процес видобування води, що відбувається впродовж 1-2-х днів. Дебет води зі свердловини на пісок у середньому становить півтора куба на годину.

    Артезіанська свердловина — це найдорожчий вид свердловин на воду, тому що буриться на більш глибокі водоносні горизонти, зокрема: вапняк, крейда, піщаник, граніт та інші тверді породи. Артезіанська свердловина є безфільтровим типом свердловини, дебет такої свердловини, в середньому, становить від 5 до 100 кубів на годину. Вода в такій свердловині перевершує за якістю всі названі вище види свердловин.

    Види буріння свердловин для води

    Ми назвемо основні види буріння, не заглиблюючись в технологію і сам процес.

    До них належать: канатно-ударний метод, колонковий, шнековий, пневмоударний, гідробуріння і ін. Кожен з видів має як свої переваги, так і недоліки в технологічному процесі. Наприклад, гідробуріння малогабаритною буровою установкою забезпечує швидкість проходження земних порід за рахунок циркуляції води з бурових штангах, а також можливість пробурити свердловину у важкодоступних місцях. Але проводити бурові роботи цим способом буде важко при мінусовій температурі повітря.

    Буріння свердловини на вашій ділянці дасть змогу позбутися багатьох побутових проблем. Перед бурінням необхідно уважно дослідити місце і забезпечити для цього достатньо простору. Тому краще спочатку забезпечити ділянку водою, а потім продовжити його облаштування. Вивчивши всі технології, переваги і недоліки, ви зможете зробити правильний вибір і зрозуміти, який вид свердловини і спосіб буріння підійде саме вам!

    Вам також може бути цікаво
    Щоб підтримувати стабільний тиск у системах водопостачання різних типів, застосовується гідроакуму

    Статті

    calendar 05.12.2021
    eye (50422)
    Сьогодні у переважній більшості приватних будинків, а також у багатьох міських квартирах роблять і

    Статті

    calendar 06.12.2021
    eye (26706)
    Після проведення бурових робіт і облаштування свердловини, наступним на черзі постає питання автомат

    Все про насоси

    calendar 01.04.2019
    eye (16708)