close
uk
Види обсадної труби

Види обсадної труби

calendar 12.06.2019
eye 1636
Для буровиків

Зміст:

  • Обсадна труба — з яких матеріалів виготовляється?
  • За останні двадцять років існування бурової справи на воду кілька разів змінювалися тенденції у використанні обсадних труб. Це залежало від часу і геологічних даних, практичності сировини, з якої виготовлялися вироби, технологічного прогресу. У цій статті назвемо основні види труби, а також коротко розглянемо ключові характеристики кожної категорії.

    Обсадна труба — з яких матеріалів виготовляється?

    Говорячи про свердловину, розуміємо, що це глибокий і вузький отвір у землі, зроблений буровим інструментом для отримання питної води. Її обсадка в першу чергу необхідна для того, щоб:

    • захистити отвір від потрапляння в нього стічних вод з верхніх шарів землі;
    • запобігти обсипання породи по стовбуру;
    • створити опір для насосного обладнання.

    Основні і найпоширеніші типи обсадної труби наведено списком, у якому вони розташовані від менш популярного до найбільш ходового товару на сьогодні:

    • азбестоцементні;
    • металеві;
    • поліетиленові;
    • пластикові.

    Перший тип давно використовують у вітчизняному бурінні. Саме азбестоцементні труби і кільця у багатьох закопані на дачах під колонки, а також з них зроблені стінки в колодязях. Здебільшого сірого кольору, який з роками темніє від погодних умов і постійного контакту з водою. Як такий цей матеріал не боїться корозії та іржі, досить довговічний, а найголовніше — дешевий. Цей вид втратив популярність у результаті досліджень, які показали, що азбест канцерогенно впливає на організм людини. Також труба не може використовуватися на велику глибину, оскільки азбест — це крихкий елемент, що може псуватися або кришитися у разі механічного впливу, що ускладнює монтаж.

    Металеві або сталеві труби дуже часто використовуються для буріння артезіанських свердловин або в тій місцевості, де висока рухливість ґрунту надає руйнівний вплив на колону. Вони забезпечують високу міцність на глибині та витримують величезний тиск. Таку роботу виконують бурові машини, оскільки колона може перевищувати опускання понад 100 метрів і питома вага самої труби дуже висока. Ключовим недоліком є схильність металу до корозії, що може спричинити розгерметизацію стінок і заростання внутрішньої порожнини мінеральними відкладами або іржею, що впливає на пропускну здатність. Коли вода «застоялася» (свердловину довго не прокачували) або неякісний метал, то вода може набути «металевого присмаку». Дуже рідко використовується обсадна з нержавілої сталі, оскільки конструкція має «космічну» собівартість. За таких обставин та з звичайним металом висока ціна — це головний недолік, що може бути виправданий під час облаштування глибоких артезіанських колон.

    Поліетиленова труба великих діаметрів стала популярною в бурінні нещодавно. В першу чергу, це залежить від її дешевизни і легкості монтажу. Вона має чорне забарвлення із синьою смужкою, що є маркером, який свідчить про використання її для питних вод, або повністю синя. Найчастіше вона використовується в тих регіонах, де вода близько підходить до верхнього шару землі та зручно встановлювати поверхневі насоси.

    Тоді використовують поліетилен у діаметрі від 50 до 63 мм. Він іде в бухтах і відрізається по метражу опускання, як з'єднання використовують пластикові муфти. Дуже рідко зустрічаються поліетиленові труби в діаметрі від 110 до 125 мм і завдовжки по 2 або 3 метри. Як з'єднання між собою використовуються різьблення, наточені з обох сторін. Недолік монтажу такого виробу полягає в тому, що його опускають на невеликі глибини, оскільки тонка стінка схильна до здавлення; якщо труба тривалий час лежить на сонці, то може деформуватися.

    Четвертий тип — бурова високонапірна труба із пластику (нПВХ), яка за останнє десятиліття «завоювала» ринок буріння, оскільки має низку незаперечних переваг. Основні з них:

    • матеріал має повну хімічну нейтральність під час контакту з водою, не токсичний, не впливає на смакові якості;
    • показники повної герметичності стовбура забезпечуються за рахунок відсутності окислення і руйнування стінок, що продовжує експлуатаційний термін служби конструкції в цілому;
    • вапнякові відкладення не накопичуються на стінках труб нПВХ перешкоджаючи штучного звуження внутрішнього діаметра водонапірного стовпа, а також не впливають на його пропускну здатність, що позитивно позначається на терміні служби насосного обладнання;
    • є високоміцними, здатними витримувати механічні навантаження як під час монтажу, так і в грунті.

    Варто відзначити, що дуже часто в бурінні однієї свердловини використовують два види труби. Це пластмасова та металева. Це професійно виправдано, коли під час буріння відбувається обвал породи і свердловина буриться в дві колони. Першою опускається сталева труба великого діаметру, а всередині — пластикова. Це забезпечує міцність опорного стовпа і перешкоджає зіткненню води з металом.

    Вам також може бути цікаво
    Щоб підтримувати стабільний тиск у системах водопостачання різних типів, застосовується гідроакуму

    Статті

    calendar 05.12.2021
    eye (50392)
    Сьогодні у переважній більшості приватних будинків, а також у багатьох міських квартирах роблять і

    Статті

    calendar 06.12.2021
    eye (26694)
    Після проведення бурових робіт і облаштування свердловини, наступним на черзі постає питання автомат

    Все про насоси

    calendar 01.04.2019
    eye (16703)