close
uk
Обсадна труба для свердловини. Що потрібно знати, обираючи її

Обсадна труба для свердловини. Що потрібно знати, обираючи її

calendar 20.02.2019
eye 6073
Для буровиків

Зміст:

  • Металеві
  • Азбестоцементні
  • Пластикові
  • Забезпечення житлових будинків і виробничих приміщень, які не підключені до центрального водопостачання водою, питання складне, вимагає ґрунтовного підходу. Щоб доставити воду з надр землі до споживача, потрібно пробурити свердловину — дуже трудомісткий, дорогий процес. Для зменшення ризиків і витрат на буріння і облаштування свердловини необхідно перед початком робіт мати загальне уявлення про принципи буріння.

    У цій статті розглянемо обсадні труби, їхні різновиди, рекомендації до їх використання.

    Після завершення буріння в свердловину монтується обсадная колона, що складається з обсадних труб. Їхнє основне завдання:

    • захист стінки свердловини від обвалення;
    • запобігання потрапляння в чисту воду брудних поверхневих вод;
    • захист насосного обладнання.

    Розрізняють два варіанти обсадки:

    • однотрубна —встановлюється одна колона, що поєднує функцію обсадки та експлуатаційного каналу (опускається насос, циркулює вода);
    • подвійна обсадка — як правило, встановлюють на глибоких артезіанських свердловинах. Зовнішня труба обсадна (кондуктор), внутрішня — експлуатаційна.

    Обсадні труби бувають металевими, азбестоцементними та пластиковими. Обирають для кожної свердловини окремо, що залежить від способу буріння, глибини монтажу, структури грунту, необхідного діаметра.

    Металеві

    Чорна сталь використовується як матеріал обсадної колони вже давно і встигла зарекомендувати себе з найкращого боку. Основними перевагами є міцність, монтаж на будь-яку глибину і навантаження, тривалий термін служби (40-50 років). Дуже добре підходить під час буріння артезіанських свердловин, де глибина водоносного горизонту може бути більше 100 м, або застосовуватися для монтажу в складних і рухливих грунтах (пливун). Недоліками є висока вартість і схильність до корозії. При колоні з металу необхідно встановлювати фільтр очищення води від іржі. Для запобігання корозії та збільшення термін служби можна розглянути емальовані або оцинковані обсадні труби. Але колону з емальованих труб практично неможливо встановити без сколів, що призведе до корозії, а оцинковану не рекомендують використовувати для водопостачання питної води через її шкоду для здоров'я.

    Азбестоцементні

    Тривалий час під час монтажу свердловин масово використовували азбестоцементні труби. Популярними вони стали за рахунок дешевизни, доступності та міцності. Але на сьогодні їх практично не застосовують. Міцність досягається за рахунок товщини стінки, що спричиняє за собою збільшення діаметра буріння. Так само вони багато важать, існують проблеми з герметичністю з'єднання, що значно ускладнює процес монтажу. А головний недолік — негативний вплив на здоров'я людини.

    Пластикові

    Нещодавно під час монтажу почали використовувати пластикові обсадні труби. Незважаючи на короткий період вони завоювали основну частину ринку і продовжують витісняти металеві та азбестоцементні. Їх переваги очевидні:

    • відносно невисока вартість і невелика вага;
    • простий монтаж;
    • стійкість до корозії;
    • герметичність при різьбовому з'єднанні;
    • стійкість до агресивних хімічних впливів;
    • довгий термін служби (понад 50 років);
    • безпечні для здоров'я.

    Розрізняють три види пластикових труб:

    • нПВХ (непластифікований полівінілхлорид);
    • ПП (поліпропілен);
    • ПНД (поліетилен низького тиску).

    Ціна на ПНД трубу менше, ніж нПВХ, але застосовувати її варто для неглибоких свердловин, у піску, оскільки від високого тиску ґрунту вона може зіпсуватися. Для глибокої свердловини оптимальним варіантом буде установка ПВХ труби. Залежно від якості та товщини стінок обсадної колони можливий монтаж до 100 м і більше, залежноі від грунту і глибини водоноса. Можна використовувати як однотрубну обсадку, так і подвійну.

    НПВХ труба на сьогодні є основною для монтажу свердловин. Можна дібрати характеристики колони під конкретну свердловину: діаметр від 90 мм до 200 мм і більше, товщина стінки від 5 мм (5,5 мм, 6 мм, 6,5 мм, 7 мм ...), довжина коліна 2 м, 3 м, 5 м, що дає змогу проводити монтаж як на відкритих ділянках, так і з обмеженим простором (льох, підвал, гараж, господарські прибудови і т. ін.). З'єднання розтрубно-різьбове. Простота і герметичність з'єднання є важливою перевагою.

    Обираючи обсадні труби для свердловини, необхідно орієнтуватися на досягнення головної мети — отримання чистої води без домішок тривалий час у необхідній кількості. Основні рекомендації:

    • Не варто економити на витратних матеріалах для свердловини. Особливо це стосується вибору обсадної труби. Правильно зроблена свердловина буде служити вам не один десяток років і багаторазово виправдає вкладені в неї кошти. Обсадні колони неможливо дістати із землі, перевірити або замінити, тому варто відповідально поставитися до вибору обладнання та матеріалу на етапі будівництва.
    • Варто враховувати переваги і недоліки різних видів труб і дібрати не тільки якісні, а й відповідні до характеристик вашої свердловині.
    • Приділіть належну увагу з'єднанням. Від цього залежить герметичність колони, отже, і якість води, що подається, термін служби свердловини. Якщо це сталеві труби, то найнадійнішим є зварювання. НПВХ труби — розтрубно-різьбове з’єднання.
    • У характеристиках труби зазначено зовнішній діаметр, тому під час придбання насоса для свердловини варто брати до уваги, що насос потрібно купувати, зважаючи на внутрішній діаметр обсадної труби. Для цього від зовнішнього діаметра труби необхідно відняти товщину стінок. Діаметр насоса, у свою чергу, має бути менше діаметра обсадної колони мінімум на 4 мм (для забору води, охолодження).

    При виборі обсадної труби для свердловини обов'язково проконсультуйтеся з фахівцем або буровим майстром.

    Вам також може бути цікаво
    Щоб підтримувати стабільний тиск у системах водопостачання різних типів, застосовується гідроакуму

    Статті

    calendar 05.12.2021
    eye (50434)
    Сьогодні у переважній більшості приватних будинків, а також у багатьох міських квартирах роблять і

    Статті

    calendar 06.12.2021
    eye (26709)
    Після проведення бурових робіт і облаштування свердловини, наступним на черзі постає питання автомат

    Все про насоси

    calendar 01.04.2019
    eye (16713)